Косово

Елек: Због забране динара угрожени запослени у КБЦ Косовска Митровица, понестаје и хране за пацијенте

Колегијум клиничко болничког центра Косовска Митровица, на челу са др Златаном Елеком, директором ове установе, изнео је на данашњој конференцији за медије проблеме са којима се ова болница суочава након што је 1. фебруара на снагу ступила уредба Централне банке Косова којом се забрањује динар.
Елек је навео најугроженије категорије које испаштају због забране динара.

Прва категорија су запослени овог клиничко болничког центра, а како Елек подсећа, ради се око 1.700 радника, чије породице зависе од ових примања.
“Знате да нам плате из Србије долазе редовно од 2013. године и да су више наврата увећана. Сада су сви радници угрожени јер не могу да подигну новац. Видите огромне редове испред једине банке у којој можемо да подигнемо новац – Банке Поштанске штедионице. Овим су директно угрожени лекари, медицинске сестре, особље, техничари, возачи, спремачице. Осуђени смо поново да идемо у централну Србију да подижемо личне дохотке, у Рашку, Нови Пазар и Краљево”, казао је Елек.

Истакао је да је ово други пут како радници морају ван Косова, а први пут је било због вакцинације.

Друга угрожена категорија су болесници, јер у КБЦ Косовска Митровица понестаје хране. Унутар центра има преко 500 кревета.

“Нама су добављачи са ових простора и плаћа се искључиво у динарима. Опструирани смо на два начина јер постоји некаква забрана коју ми нисмо видели у писаној форми а то је забрана увоза хране из Србије. Наши набављаци нису у могућности да набављају храну која је прописана тендерском документацијом. Други начин је што ми не можемо да платимо ту храну у динарима и они су проблему, а самим тим и болесници” навео је Елек додајући да су најугроженији дијабетичари, оперисани пацијенти и они који болују од малигних болести.

Трећи проблем јер гориво, и Елек наводи да ће ускоро санитети остати без горива јер гориво плаћају у динарима.
“Не због тога што Србија не пребацује новац, него ми не можемо да платимо”, додаје он.

Четврти проблем је грејање, јер се болница греје на мазут, што се такође плаћа у динарима.

“Да би болница нормално функционисала, нас за одржавање инструмената попут рентгена, опслужују фирме из Србије. Ни те сервисере који одржавају наше апарате нисмо у могућности да платимо зашто што смо и обавези да их платимо једним платезним средством – динарима”, каже Елек.

Исто важи и за мајсторе који одржавају ову установу, а Елек додаје да је проблем и у услугама као што су прегледи за возачки испит, систематских прегледа, партиципација за анализе које се плаћају у динарима.

“Ова конференција за штампу је уједно и апел свим међународној заједници и свим политицким чиниоцима који могу да утичу на Приштину да се ова одлука одложи. Ми смо присталице дијалога, мирног решења ове одлуке, а не наглог доношења једностраних одлука које имају за циљ ескалацију проблема на терену, која утиче и на здравствене раднике и шаље се сигнал обичном народу да напусти ове просторе зато што неће имати своју валуту. Храбре нас изјаве председника државе Александра Вучића који је рекао да има довољно новца. Сва давања која долазе из Србије су потпуно редовна, и била су до момента до када није укинут динар. Имамо и угрожену категорију, а то су наши специјализанти јер њихово школовање плаћа КБЦ Косовска Митровица у динарима. Мислим да је свима јасно у каквој ситуацији се налази КБЦ, постављамо сви питање између нас који це наредни корак Аљбина Куртија бити да нам отежа зивот на овим просторима” рекао је Елек.

Он је навео и да ће разговарати са ресорним министарством и са Владом Србије и да ће преовладати разум, те да ће се наћи компромисно решење на обострано задовољство а превасходно компромисно за српску заједницу.

“Ово су све чињенице и аргументи које иду у прилог томе да је ова одлука једнострано донешена, да је пренагљена и да не иде у корист српског народа. Има више таквих одлука, али то није данашња тема, не бих улазио у политику. Данас се обрацам као директор КБЦ и ту сам да објасним са којим проблемима се сусрећемо и какве су опструкције од стране Владе у Приштини које утичу на нормално функционисање. Ви знате да је право на лецење једно од основих права, а када то укинете, укидате и право на живот. Право на живот је загарантовано право Повеље УН, али на жалост да повеља није овде на снази”, поручио је Елек.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон