КосовоНасловна

Петковић амбасадора Кине упознао са актуелном ситуацијом у покрајини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Народне Републике Кине у Републици Србији, Њ.Е. Ли Мингом, кога је упознао са актуелном ситуацијом у покрајини и указао му на опредељеност Београда за дијалог, као и тежњама да сачува мир и стабилност упркос бројним ескалаторним потезима Приштине, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Директор Канцеларије за КиМ је подвукао да су насиље и терор Аљбина Куртија над српским становништвом на северу Косова и Метохије постали свакодневна појава, са очигледним циљем да се Срби протерају из покрајине, на шта је Београд небројано пута скретао пажњу међународној заједници, упозорававши на могуће последице и ескалацију ситуације на терену, што се нажалост и догодило 24. септембра. Једини извор свих проблема и нестабилности на Косову и Метохији представља Аљбин Курти својом политиком провокација, једностраних акција, арбитрарним хапшењем наших сународника, нелегитимним акцијама његове специјалне полиције која нема шта да тражи на северу ни по једном споразму.

Петковић је упозорио да је ситуација на терену више него озбиљна и да је неопходно да што пре дође до деескалације, тако што ће се припадници тзв Косовске полиције повући са севера Косова и Метохије, а Кфор у потпуности преузети заштиту Срба на тим просторима. Такође, потребно је да се обе стране што пре врате дијалогу, као и да се одмах формира Заједница српских општина, која би била гарант колективних и индивидуалних права српског народа, како је предвиђено Бриселским споразумом, а што приштинске власти онемогућавају више од десет година.

На крају састанка, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је амбасадору пожелео добродошлицу и угодан боравак у нашој земљи, истовремено захваливши на чврстој и непоколебљивој подршци Кине у борби Србије за заштиту својих државних и националних интреса на Косову и Метохији, нагласивши да ће Србија остати једнако поуздан пријатељ и партнер НР Кине, негујући челично пријатељство српског и кинеског народа.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон