KosovoNaslovna

Petković ambasadora Kine upoznao sa aktuelnom situacijom u pokrajini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, NJ.E. Li Mingom, koga je upoznao sa aktuelnom situacijom u pokrajini i ukazao mu na opredeljenost Beograda za dijalog, kao i težnjama da sačuva mir i stabilnost uprkos brojnim eskalatornim potezima Prištine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za KiM je podvukao da su nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije postali svakodnevna pojava, sa očiglednim ciljem da se Srbi proteraju iz pokrajine, na šta je Beograd nebrojano puta skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice i eskalaciju situacije na terenu, što se nažalost i dogodilo 24. septembra. Jedini izvor svih problema i nestabilnosti na Kosovu i Metohiji predstavlja Aljbin Kurti svojom politikom provokacija, jednostranih akcija, arbitrarnim hapšenjem naših sunarodnika, nelegitimnim akcijama njegove specijalne policije koja nema šta da traži na severu ni po jednom sporazmu.

Petković je upozorio da je situacija na terenu više nego ozbiljna i da je neophodno da što pre dođe do deeskalacije, tako što će se pripadnici tzv Kosovske policije povući sa severa Kosova i Metohije, a Kfor u potpunosti preuzeti zaštitu Srba na tim prostorima. Takođe, potrebno je da se obe strane što pre vrate dijalogu, kao i da se odmah formira Zajednica srpskih opština, koja bi bila garant kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti onemogućavaju više od deset godina.

Na kraju sastanka, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj zemlji, istovremeno zahvalivši na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci Kine u borbi Srbije za zaštitu svojih državnih i nacionalnih intresa na Kosovu i Metohiji, naglasivši da će Srbija ostati jednako pouzdan prijatelj i partner NR Kine, negujući čelično prijateljstvo srpskog i kineskog naroda.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button