Косово

Срби у општини Исток: Нико не зна шта доноси сутра, али не размишљамо о одласку

У општини Исток некада је живело више од 10.000 Срба, сада их је у 19 села остало близу 500. Осојане је прво место у Метохији у које су се Срби, након протеривања, вратили 2001. године. Од тада, одлучни су да живе на својим имањима упркос проблемима. Да им није лако показао је и јучерашњи упад Косовске полиције у Привремени органа општине и Дом здравља.

Милорад Стојановић из Црколеза, општина Исток, живи у Осојану. Каже да се народ бори и у тешким условима.

„Раније је највећи проблем био запослење, међутим данас имамо учестале нападе на повратнике, хапшења. Овде је неопходно да се још мало улаже у нова запослења као и изградњу индивидуалних породичних кућа за младе брачне парове. Доста се породица определило за живот на овим просторима и када нису имали запослење, и у тешким условима, а сада када имају запослење и своје куће наравно да би остале овде“, каже Стојановић.

Помоћ је, истиче, добродошла, а свако ново радно место даје наду да породице неће напуштати своја вековна огњишта.

„Пре свега уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију која нам излази у сусрет у решавању свих наших проблема. Захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију отворено је дечје обданиште где има 25 малишана, а поред њих запослено је 10 радника од којих сви ти људи планирају да остану на овим просторима и то је од велике важности за нашу општину Исток. Овде имамо и Основну школу `Радош Тошић` која има око 47 ђака, имамо чак и истурено оделење Средње школе из Гораждевца-Гимназије која има десетак ђака“, казао је Стојановић.

За мештане општине Исток посебно је радосна вест била отварање издвојеног одељења Предшколске установе „Маја“ из Бање, у Осојану, 1. маја 2023. године рекла је васпитачица Анђела Букумирић.

„Колико отварање ове Предшколске установе значи за све овде говори сваки осмех на лицу наше задовљне и срећне деце. Захваљујући Канцеларији за КиМ и велико залагање нашег председника успело је да се реализује ово отварање издвојеног одељења овде у Осојану. Срећни смо и задовољни и наша мисија је да овде деца буду срећна и задовољна, уколико тако не буде, мисија је безуспешна“, рекла је Букумирић.

Небојша Гашић из Осојана напустио је своје родно село на две године, када су Срби протерани, међутим, поручује да више не планира да одатле иде.

„Овде сам са породицом, и деца су ми овде, унучићи, и овде ћемо остати, ту већ нема дилеме. Овде су наши били рођени, ми смо староседеоци, једноставно ту смо рођени, ту живимо и ту остајемо и не размишљамо о неком одласку“, рекао је Гашић.

Већих проблема унутар села, тврди, нема. Било је пљачки, сече шума, међутим, истиче да се стање побољшало.

„Живи се као и свуда, како ко. Неко живи боље, неко лошије. Најбоље овде живе они који имају запослење, који раде у школи, Дому здравља, пошти, српским институцијама, ти људи не живе тако лоше. Они који немају та редовна примања, или имају врло мала, социјалну помоћ, они живе лошије“, рекао је Гашић.

За младе, ипак, нема веће перспективе. Милан Симоновић из Србобрана студира у Северној Митровици, каже да не зна шта доноси сутра, али и да не размишља о томе. 

„Мало је лошије за младе, јер немају баш толико перспективу. Немају где да прошетају, изађу. Доста је њих и напустило Осојане и слабо је дружење. Ја студирам, на мастеру сам у Косовској Митровици, ту живим у Србобрану, код Ђураковца. Срећом имам свој ауто, јер би иначе био проблем, само два пута недељно има аутобуса, а не може пет дана да се остане у Митровици“, рекао је Симоновић.

Екипа портала Косово онлајн обишла је и град Исток. У њему живи само неколико Срба, а у центру града поносно стоји црква Светих апостола Петра и Павла, а са њом српство чувају свештеник Небојша Секулић са супругом Александром и децом – Гаврилом, Андрејем, Петром и Ђорђем.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон