ДруштвоЛокалнеНасловна

Електротехничка школа „Михајло Пупин“ у Сушици нуди усавршавање у области технике и савремене технологије

Електротехничка школа „Михајло Пупин“, која се од 1999.године налази у Сушици, и ове године позива осмаке да се определе за ову стручну школа, која нуди могућност усавршавања у области технике и савремене технологије, која је у данашње време веома популарна.

Као и претходних година, ученицима су и ове године на располагању два веома интересантна образовна профила, а од следеће године поново ће у понуди бити још један, који је изазвао велико интересовање ученика, истакао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Бобан Петровић, директор ове школе.

„Сваке године у понуди имамо два образовна профила, односно смера. То су: Информатичар рачунара, који је иначе програмерски смер и Администратор мрежа, који се односи на административног службеника који одржава мрежу у једној фирми или предузећу. Ове године смо први пут имали и смер Електричар у трогодишњем трајању и морам да истакнем да и сада влада интересовање за овај смер, али на жалост, ове године није одобрен“, истакао је Петровић.

Он је нагласио да се ради на томе да смер Електричар буде враћен следеће године.

„Надамо да ће овај смер следеће године поново бити одобрен, а постоји могућност да један од два обавезна заменимо тим смером, како бисмо мало прешли на аутоматику и роботику јер имамо све услове за то. Већ имамо професоре који су за то стручни и који већ раде са децом на програмима роботике везаним за Ардуино и Лего који су јако интересантни. Деца нам већ иду и на такмичења и та област буди велико интересовање код деце која воле и роботику, компјутере и програмирање“, казао је Петровић.

Електротехника је веома популарна у нашој земљи и увек се тражи више места у свим електротехничким школама, док је код нас ситуација мало другачија по том питању.

„Код нас је то нешто мањи број, али опет током презентација наше школе трудимо се да пробудимо интересовање што више ученика и кроз представљање ваннаставних активности роботике, која је изазвала највеће интересовање наших досадашњих ученика. Један од професора је направио паук-робота који хода и извршава неке најосновније наредбе, а то и деца могу да раде уз Ардуино пакете. Наш план је да се наредних година потрудимо да  децу максимално укључимо у те програме како би увидела предности наше школе, јер наша школа јесте школа будућности, која омогућава ученицима да науче програмирање и да они, који немају услова да наставе школовање и упишу факултет, могу већ после средње школе да раде“, истакао је Петровић.

Компјутеризација у дашање време нуди мноштво различих могућност за запошљавање у тој области и ученици који заврше средњу електротехничку школу могу одмах да се запосле и то на врло добро плаћеним пословима.

„Сви који заврше смер информатика и рачунарство су већ оспособљени да буду програмери јуниори или да буду бета тестери у фирмама за програме које неко други прави. Кроз све то, плата за бета тестере и програмере јуниоре уопште није мала и у опсегу је од пет до осам стотина евра, зависи од фирме у којој се запошљавају. Такође,  јако брзо се напредује што важи за све оне који воле програмирање и који уче упоредо док раде тај посао, тако да плате у првих неколико година јако брзо напредују“, казао је Петровић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон