КосовоЛокалне

Мештани Грачанице пред празнике: Цене папрене, српске робе и динара нема

Мештани Грачанице увелико се припремају за предстојеће празнике, Први мај, Ускрс, као и за Ђурђевдан. Припрема се традиционална српска трпеза, али за неке од основних потрепштина, и како би подигли плате, пензије и остала давања морају отићи до најближег града у централној Србији.

Поред тога што на Косову одавно нема српске робе, на коју су мештани навикли, јер је, како кажу, много квалитетнија, још једна отежавајућа околност је та што је одлука ЦБК којом се забрањује употреба динара, на снази већ четири месеца.

Ипак, наводе, традиција се мора поштовати и за најрадоснији хришћански празник мора имати свега.

„Спремамо се наравно за празнике, цене су приступачне. У Србију идемо по новац, када идемо купимо све што нам је потребно, а и овде се некако сналазимо. Овде нема српске робе и то је најгоре, али тако је како је“, рекла је Слађана Здравковић за Косово онлајн.

„Ми стално празнујемо, сваки дан је празник када се има пара. Људи се муче, раде, има и оних који неће да раде, а цене су високе. Морамо да путујемо до Србије, јер без пара не можемо да седимо, не можемо ништа без пара да купимо“, рекао је Радић Мирослав из Лепине.

„Ми имамо и Ускрс и славу, све заједно. Цене су папрене, али морамо да живимо“, рекла је мештанка Грачанице.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон