Србија

Миливојевић: Отворена седница СБ ће омогућити да се аргументи Србије најшире могуће пласирају

Дипломата Зоран Миливојевић оцењује да је за Србију веома важно што је уважен њен захтев да се одржи хитна седница Савета безбедности Уједињених нација као и да је веома значајно то што ће она бити отвореног карактера и омогућити да се аргументи Србије чују и пренесе у којој мери је угрожен мир и безбедност Срба на КиМ.

,,Србија је убрала један важан поен када је реч о КиМ, јер се седница заказује на основу захтева Србије по природном праву и што се заказује из надлежности Савета безбедности у складу са повељом Уједињених нација. То значи да је стање на КиМ доста сложено и да прети миру и стабилности, а да је СБ, који је примарно надлежан за мир и безбедност на КиМ, позван да о томе расправља“, рекао је Миливојевић за Т а н ј у г.

Он је додао да ће отворена седница омогућити да се аргументи Србије најшире могуће пласирају, да се ситуација на КиМ пренесе изворно – онако каква је, као и у којој мери је угрожена безбедност и мир.

,,Ефекти те седнице без обзира на њихов исход се већ тиме постижу. Изузетно важно је то да је КиМ и даље у надлежности УН и СБ УН и да је резолуција 1244 на снази и обавезујућа“, додао је Миливојевић.

Он је оценио да су и западне државе које су признале једнострано проглашену независност Косова прихватањем седнице показале да нису задовољне политиком коју приштинске власти спроводе и политиком коју премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да наметне Србима на КиМ.

,,То је једна новина која ће произвести у наредном периоду у неком смислу промену става западних земаља у односу на Куртија и његову политику и створиће простор за нове аргументе када је реч о наставку покушаја политичког решавања косовског питања. Не треба очекивати промену става око признања, али свакако промену става око тражења политичког решења“, оценио је Миливојевић.

Он је додао да западне земље препознају да је важно имати дијалог са Београдом и да реализација њихових стратешких циљева није могућа без Београда, а да ће СБ сасвим сигурно имати неке закључке, у некој форми – у смислу саопштења или резимеа дебате.

,,У сваком случају, сама чињеница да се одржава хитна седница мора да произведе некакву реакцију. Ја очекујем наравно да ће сви актери да изнесу своје ставове. Треба очекивати да сталне чланице Савета безбедности, дакле и Русија и Кина, подрже ставове Србије. Да подрже оцене из тих захтева. Очекујем то рецимо и од Алжира који није признао независност Косова“, рекао је Миливојевић.

Он је истакао да, са друге стране,  очекује да САД, Француска, Велика Британија, Јапан, Словенија и Јужна Кореја подрже потребу за деескалацијом и афирмацијом дијалога и тражење политичког решења кроз механизам посредовања Европске уније.

,,Очекујем да се сви закуну, да тако кажем, у потребу да КФОР врши своју функцију и да буде гарант безбедности и стабилности. Очекујем залагање СБ да се што хитније успоставе све мере и механизми за пуну заштиту мира и безбедности на том простору, укључујући и неку врсту заштите српског народа“, рекао је Миливојевић.

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон