KosovoNaslovna

ERP: Ne samo da je iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju, već se prekraja istorija o ulozi srpskog naroda na ovim prostorima

Povodom izmeštanja spomen ploče srpskim vojnicima koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu oslobodili ove prostore, Eparhija raško – prizrenska se obratila javnosti saopštenjem u kojem izražava duboku zabrinutost. 

„Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima. Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima.

U saopštenju se ističe da se time pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama.

„Eparhijska pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste, zaključuje se u saopštenju ERP.

Izvor: TV Most, Saopštenje ERP

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button