КосовоНасловна

ЕРП: Не само да је исказано непоштовање према једном спомен обележју, већ се прекраја историја о улози српског народа на овим просторима

Поводом измештања спомен плоче српским војницима који су у Балканским ратовима и Првом светском рату ослободили ове просторе, Епархија рашко – призренска се обратила јавности саопштењем у којем изражава дубоку забринутост. 

„Ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија рашко – призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен плоче ослободиоцима у Првом светском рату, који су поднели велике жртве заједно са осталим савезничким војницима. На овај начин, не само да је поново исказано непоштовање према једном спомен обележју на православном гробљу на Косову и Меотхији, и то од стране званичног градског предузећа, већ се прекрајањем историје покушавају замаглити неспорне истине о учешћу и историјској улози српског народа на овим просторима.

У саопштењу се истиче да се тиме показује и каква би судбина нашег културног и верског наслеђа била када би заштита тог наслеђа била препуштена искључиво косовским институцијама.

„Епархијска правна служба ће размотрити све могућности како да се спомен плоча врати на своје првобитно место и да се српско гробље у Приштини достојанствено сачува у будућности. Међутим, више од свега, учестало скрнављење и оштећивање српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији нам показују потребу за вишим степеном заштитом наше културне и духовне баштине, уколико желимо да та баштина на овим просторима опстане онаква каква јесте, закључује се у саопштењу ЕРП.

Извор: ТВ Мост, Саопштење ЕРП

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон