Косово

ЕУЛЕКС донирао контејнере за поновно отварање подстанице Косовске полиције у Сувом Долу

Вршитељка дужности шефа Мисије Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС), Емили Ракхорст, уручила је данас два контејнера, који ће се користити за поновно активирање подстанице полиције у Сувом Долу. Донацију је преузела пуковница косовске полиција Афердита Микуловци, саопштила је ова мисија.

“Омогућавањем поновног активирања подстанице, ЕУЛЕКС подржава Полицију Косова у њеним полицијским напорима оријентисаним на заједницу, који имају за циљ решавање локалних потреба и спречавања криминала, и засновани су на принципима поверења, изградње поуздања, одговорности, размене информација и комуникације.

Донација контејнера такође има за циљ повећање поверења становника у институције. По активирању, Подстаница полиције Суви До омогућиће свим заједницама које живе у овој области бољи приступ полицијским службама оријентисаним на заједницу на оба званична језика Косова и да директно контактирају Полицију Косова ради подношења захтева или притужби, као и да добију подршку од полиције.

Штавише, очекује се да ће континуирано присуство Полиције Косова у подстаници Суви До побољшати безбедносну ситуацију јачањем капацитета полиције да на начин оријентисан на заједницу промовише и брани безбедност свих оних који живе у тој области” саопштио је ЕУЛЕКС.

Из ЕУЛЕКС-а додају да је, како кажу, донација је у складу са мандатом Мисије да подржи одабране институције владавине права на Косову на њиховом путу ка повећању ефикасности, одрживости, мултиетничности и одговорности, без политичког мешања и у складу са међународним стандардима људских права и најбољом европском праксом.

Извор: ТВ Мост, саопштење; Фото: Еулекс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон