ВестиКосово

Српска делегација у ПС Нато: Приступањем Скупштине Косова, додатно погоршани услови за живот сваком Србину на Косову


Српска делегација Народне скупштине у Парламентарној Скупштини Натоа навела је да су сви сведочили веома опасном преседану који се данас догодио, јер је Скупштина Косова добила статус придруженог члана, а тиме су, како су навели, додатно погоршани услови за живот сваком Србину на Косову.
„Они већ живе у условима који су у потпуности неприхватљиви у данашњој Европи – живе као у гету. Данас је награђен Аљбин Курти за све једностране потезе које је спроводио током последњих неколико година, на које су га и сами упозоравали ЕУ, Нато и други међународни фактори“, истиче се у саопштењу.

Додали су да су награђени „добро планирани, континуирани, систематски и широко распрострањени етнички мотивисани напади на српско цивилно становништво“, због којих је 15 одсто српског становништва напустило теиторију Косова у последњих годину дана, а због којих се 212.000 српских и других неалбанских интерно расељених лица никада није вратило.

Овом одлуком Парламентарне скупштине Натоа, додају, додатно су охрабрене институције у Приштини да не спроводе постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједнице српских општина, што је обавеза која је успостављена пре више од 11 година.

„Оваквом одлуком прекршена је Резолуција 1244 Савета безбедности УН и сви до сада постигнути договори у оквиру дијалога Београда и Приштине. Напомињемо да наша делегација у ПС Нато није била консултована током прицеса доношења ове одлуке . Резултати гласања показују да није било консензуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО“, наводи се у саопштењу.

Делегација Народне скупштине Србије посебно се захвалила свакој делегацији која је показала разумевање за српске аргументе, која је одолела притисцима и која је апеловала да таква одлука не буде усвојена. Поред посланика из земаља које нису признале Косово – Шпанија, Румунија, Словачка и Грчка, овакву одлуку нису подржале ни посланици из земаља које су признале ЈПНК – Француска и Италија. Посебну захвалност изражавају делегацији Мађарске која је изричито гласала против ове одлуке.

Напомињу да представницима српске делегације није било омогућено да се јаве за реч пре гласања о додељивању статуса придруженог члана Скупштине Косова, нити након потврђивања ове одлуке.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон