Косово

Европска иницијатива за стабилност позвала Приштину да спроведе одлуку суда о манастиру Високи Дечани

Привремене приштинске институције требало би без одлагања да спроведу судску одлуку и да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира, саопштила је у извештају Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ).

У Меморандуму о манастиру Високи Дечани се наводи да је прошле недеље, ЕСИ тим отпутовао на Косово и Метохију са циљем да испита како се позабавити овим, како је наведено хитним питањем, предуго нерешеним, које је постало централно у дебати о чланству такозваног Косова у Савету Европе.

У овом извештају се оцењује да је имовински спор манастира Високи Дечани, за који наводе да је најпознатији српски православни манастир на Балкану, међу проблемима због којих је такозвано Косово застаје на путу ка чланству у Савету Европе и да би решење тог спора била победа владавине права.

„Влада Косова мора, са свим инструментима и овлашћењима који су јој на располагању, да обезбеди да се пресуде из 2012. и 2016. године спроведу одмах, како би Катастарска агенција могла да промени своју евиденцију, уз неколико кликова на компјутеру, и уступи манастиру власништво над 20 парцела у складу са договором са Унмиком. Агенција, као и свака јавна управа, законски је обавезна да без одлагања спроводи судске одлуке. То је извршна агенција под контролом владе. Неспровођење правоснажних судских одлука је неприхватлјиво. Никада не би требало да зависи од тога шта други актери раде или не раде. Па ипак, постоји додатни разлог да косовска влада данас поступи по овоме, а да реши нешто што све претходне владе нису успеле да реше. Ово питање је недавно постало услов сине ква нон да Косово напредује на путу ка чланству у Савету Европе“, наводи се у извештају ове Иницијативе.

Подсећа се да је Косово 2022. године поднело захтев за чланство у Савету Европе, а да је Комитет министара захтев упутио Парламентарној скупштини Савета Европе у априлу 2023. која је новембра прошле године направила детаљан извештај о кандидатури у коме је наглашено да је питање землјишта манастира Високи Дечани и неспровођење судских одлука у овом случају забрињавајуће.

Амбасадор Немачке у Приштини Јерн Роде истакао је јуче да се Европска иницијатива за стабилност Меморандумом о манастиру Високи Дечани, придружила апелима да Косово спроведе одлуку Уставног суда о манастиру, како би даље напредовало на путу чланства у Савету Европе.

„Европска иницијатива за стабилност придружује се хору позива да Косово коначно спроведе пресуду о Дечанима како би успешно напредовало ка чланству у Савету Европе“, навео је Роде на друштвеној мрежи X.

Косовске институције одбијају да спроведу одлуку Уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра. Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца.

Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини су верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон