Косово

Европски парламент: Одобрена визна либерализација за Србе са Косова

На последњој пленарној седници у актуелном сазиву Европског парламента у Стразбуру донета је одлука о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са Косова, које издаје Координациона управа Србије. 

Европски парламент одобрио је визну либерализацију за носиоце српских пасоша са Косова, које издаје Координациона управа Србије, на предлог европарламентарца и известиоца за укидање тих виза Матјажа Немеца.

За Немецов извештај о укидању виза за власнике пасоша које издаје Координациона управа Србије, гласало је 406 од 597 посланика ЕП, 97 је било против, а 94 је било уздржано. 

Након гласања у ЕП, последњу реч о овом предлогу требало би да дају министри Савета ЕУ. 

Амбасадори држава чланица ЕУ раније овог месеца сагласили су се са предлогом ЕП и Савета ЕУ о изменама уредбе за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којима се визна либерализација одобрава и носиоцима ових пасоша.

Претходно је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио 9. априла нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са Косова, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

Овом одлуком осигурава се да цео регион Западног Балкана има исти визни режим за путовања у ЕУ, саопштио је тада ЕП.

Немец је за Т а н ј у г, након гласања у ЛИБЕ, рекао да постоји могућност да до почетка лета почне примена одлуке о визној либерализацији за носиоце српских пасоша на Косова.

Он је почетком марта ове године израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана и у актуелном сазиву.

Немец је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са Косова израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на Косова.

Срби са Косова, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године. 

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани Косова, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон