КосовоНасловна

Гарић: Вашингтон око Косова препустио иницијативу Берлину и Лондону, одобравају прогон Срба

Евентуални сусрет Александра Вучића и Вјосе Османи на данашњем састанку ЕУ у Гранади може да буде чисто симболичког значаја, у смислу покушаја спуштања узаврелих тензија, а прави дијалог и компромис две стране за дуже време неће бити могућ јер албанска страна то одбија и показује огромно непријатељство према Србима, изјавио је уредник Косово онлајна Милош Гарић у јутарњем програму РТС.

„Вучић неће одбити могућност сусрета, не зато што је сада дијалог могућ, већ зато што се води бригом о безбедности Срба на Косову, којима су животи угрожени сваког дана. Али, са Вјосом Османи је тешко разговарати. Она изговара најтеже оптужбе и претње на рачун Србије, код ње се примећује отворена мржња. Екстремнија је чак и од Куртија у том погледу, а познато је какву политику према Србима спроводи косовски премијер“, истакао је Гарић.

Он сматра да суштинског дијалога неће бити у скоријем периоду, да много околности на то утиче, али да неких разговора мора бити, поготово оних који се тичу безбедности Срба и њихових права, за шта одговорност морају да преузму политичари и међународне снаге на Косову.

„Курти хоће Србима да одузме право на живот на Косову. Свакога дана гура у правцу етничког чишћења Срба, притом њих нападајући за криминал и тероризам. Послао је полицијску силу, оружје, специјалне јединице, изградио базе, а онда је почео с терором, хапшењима, пребијањима, пуцањем на људе, упадањем у куће, локале, сада већ и у болнице, манастире. Курти спроводи подмуклу тактику, користи сваки повод да затвори прелазе на северу – Јариње и Брњак. Полиција је прекопала и блокира све алтернативне путеве ка Рашкој и Новом Пазару. Тако додатно спречава комуникацију и снабдевање Срба у северним општинама. Људи немају лекове, млеко, основне потрепштине, болнице остају без медицинског материјала. Западни посредници то, на жалост, немо посматрају“, наводи Гарић. 

Према његовим речима, Курти има јасан план, да натера Србе да оду с Косова, а оне који одлуче да остану хоће да натера да више не буду Срби.

„Курти би прихватио само оне Србе који су спремни да се одрекну своје државе Србије, српског језика, историје, културе, цркве, идентитета. Е, тек тада би се Курти смирио. Тек тада би био задовољан и сматрао би да је обавио посао са Србима. Срби на Косову, наравно, на то не пристају и зато је Куртијева репресија све већа“, истиче уредник Косово онлајна.

Гарић главне подржаваоце овакве политике косовских власти види у Великој Британији и Немачкој.

„Вашингтон је очигледно препустио иницијативу Берлину и Лондону. То је видљиво сада и по покушају злоупотребе догађаја у Бањској и покушаја да се кривица свали на Београд. Политика САД је много више нијансирана, постоји схватање за деликатност прилика на терену и да није добро вршити толики притисак на Србију. Албанци, с друге стране, преко лобиста у САД покушавају да одрже стари наратив, неистинама и сталним оптужбама према Србији желе да добију подршку за своје оружане походе и уцене. Много ће бити важно како ће у периоду испред нас да поступа администрација у Вашингтону, јер од тога зависи мир и будућност на Балкану“, поручио је између осталог Гарић.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон