ВестиКосово

Обележен Ђурђевдан у Призрену, Теодосије служио литургију у храму Светог Ђорђа

У храму Светог Ђорђа у Призрену у присуству великог броја верника обележена је храмовна, а уједно и слава града Призрена – Ђурђевдан.

У саборном храму Светог Ђорђа у Призрену свету литургију је служио  епископ рашко призренски Теодосије уз саслужење свештенства. Честитајући данашњи празник и Васкрс рекао је да сви који данас оду са овог места неће бити исти, већ да ће бити  обогаћени духом и  пожелети да поново дођу.

„На данашњи васкршњи дан прослављамо Светог Георгија у царском Призрену сабрани сви овде, свештенослужитељи и верни народ и деца. Сви благодаримо богу на том његовом дару. Сви који данас оду са овог места неће бити исти, биће обогаћени духом, освећени и сигурно ће пожелети да поново дођу и са собом поведу и друге. Само на тај начин можемо сачувати себе, своју веру и светиње и наше свето Косово и Метохију. Христос васкрсе, Ваистину васкрсе“, поручио је владика рашко призренски Теодосије.

Данијела Лазаревић која је некада живела у овом граду каже да су се и раније сви окупљали око ове цркве

„Ја сам из Призрена рођена овде из Средске пореклом и живим у Београду, и више сам овде и духом и телом него што сам тамо. Много значи, ово је саборни храм Призрена и ово је била и највећа литија и слава и сви смо се сакупљали око цркве Светог Ђорђа“, казала је Данијела Лазаревић.

https://if-cdn.com/PzeYPFR

Андреј Цвијановић је у Призрен  дошао са групом верника. Истиче да овде осећа заједништво које раније никада није осетио

„Дошли смо у организацији групе Метохија за младе, и дошли смо на пет дана у манастир Светих Архангела одакле смо обишли целу Метохију и пола Косова, и за ових пет дана се враћамо препуни утисака, и успели смо да бар на неки начин упознамо себе јер сви на неки начин потичемо одавде и зато нам је значајна посета и присуство на богослужењима у цркви Светог Ђорђа на Велику суботу и данас. Честитао бих и славу свим Призенцима где год да су и пуно ми је srcе што смо сви овде данас у граду који је пун симболике. Осећам заједништво које никада раније нисам успео да осетим и то је разлог што ћу се враћати. Први пут дошавши овде то је било путовање а од сада ће бити повратак изнова и изнова“, казао је  Цвијановић.

Долазак у Призрен за Славицу  Буђевац је био препун емоција. 

„Искористила сам прилику пошто сам знала да ћу на Ускрс бити сама, нећу бити са децом и унуцима одлучила сам да дођем овде и  не могу да вам кажем колико сам захвална прво што сам вас видела, дуго што сам видела како мала деца љубе ове иконе што значи да су научени од малена, да ваши момци заједно са поповима понављају благословене речи и онда сам помислила да ли они могу и да пређу ову улицу и то је питање. Захвалила бих вам и чувајте ово наше Косово, а ја ћу пробати поново да дођем“, казала је Буђевац.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон