КосовоНасловна

Газмен Салијевић, саветник за мањинске заједнице о социјално економским и инфраструктурним проблемима код Рома

Гост ромског програма РТВ Грачанице Газмен Салијевић, саветник за мањинске заједнице истакао је да проблема има пуно када је ромска заједница у питању, али да сваки пут када успе некоме да помогне зна да је на добром путу.

– Сам посао и позиција има своју тежину, али је и задовољство кад се некоме реши неки од проблема са којима се наши Роми суочавају. Оно што је важно, то је да напредујемо, имамо све више ђака, ученика, младих који завршавају средњу школу и уписују факултет тако да самим тим имамо више простора да се боримо и изборимо за радна места јер на пример пре десет година нисмо имали кадрове и образоване Роме док сада од 5 до 10 младих у Општини Грачаница сваке године заврши средњу школу и већи број њих уписује факултет – каже Салијевић.

У овој години су решени многи инфраструктурни проблеми поред тога десетак ромских жена је покренуло сопствени бизнис све то је завршено уз помоћ Општине Грачаница која је дала подршку, такође пружена је помоћ и образовним центрима и организоване екскурзије за младе.

– Могу да кажем да сам задовољан постигнутим резултатима али оно што остаје као главни проблем јесте економски проблем, док социјални није толико велики. Надам се да ћемо у следећој години пружити већу подршку и помоћ нашим Ромима и у покретању сопствених бизниса и у решавању социјално економских питања, као и у запошљавању јер то је наш крајњи циљ када се обезбеди посао на тај начин ће они зависити од свог посла.
Поред свега решени су проблеми канализације, уличних светала и асфалтирање пута у Ромској махали у Грачаници, као и проблем канализације у Преоцу оно што остаје за следећу годину то је асвалтирање још пар споредних улица у Грачаници и Преоцу. Завршили смо проблем у Преоцу, пут до гробља је више од 20 година био проблем, сада смо нашли алтернативу и нашли пут, морам да се захвалим и Општини Грачаница и свим активистима који су учествовали у решавању оваг великог проблема – каже Салијевић.
Око десетак наших Рома су на списку за добијање станова у Сувом Долу, Лапљем селу док је шест породице добило материјал за кућу. Проблем за добијање станова је био да доста наших Рома није имало комплетну документацију и у процесу када су аплицирали нису били компентентни за добијање станова. Оно што могу да кажем да је председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић рекла да ћемо више радити по питању овога и да ће у наредној години десетак наших породица бити смештене и на тај начин бити решен њихов стамбени проблем, такође ћемо се осврнути на проблем самохраних родитеља мајки или очева, трудићемо се да на неки начин више подржимо и њих. Трудићемо се да олакшамо живот наших Рома колико је могуће и ако смо свесни да не можемо решити све проблеме са којима се суочавају наше заједнице.
За следећу годину ја сам себи поставио три циља, први је стамбени проблем наших рома, други је инфраструктурни проблем и као трећи на шта бих ја волео да се фокусирам на аспекат образовања“, рекао је Салијевић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон