ВестиКосово

Петковић: Христова победа за нас је нада, која нам поручује да истрајемо не губећи веру у боље сутра

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом највећег хришћанског празника Васкрса, упутио је честитку у име Канцеларије и у своје име, Његовој Светости Патријарху српском Господину Порфирију, Његовом Преосвештенству Епископу Рашко – призренском и косовско-метохијском Господину Теодосију, свештенству, монаштву и свим верницима православне вероисповести, посебно српском народу на Косову и Метохији.

У честитки се каже:

“Васкрс је празник који нас уједињује око традиционалних, духовних и моралних вредности љубави, правде, разумевања и заједништва, које су блиске свим људима и које представљају несаломиви духовни стожер и трајни именитељ постојања и трајања српског народа.

Поруке великог празника Христовог васкрсења подсећају нас да је у дубоким историјским браздама српског имена, кроз нашу вековну историју, записано супротстављање неправди и насиљу, које се спроводило, а спроводи се и данас, над нашим националним идентитетом, именом, и нашом светом првославном вером. На нашој светој косметској земљи данас је угрожено све што је српско, али управо ту, на тим просторима, зачет је и изнедрен непролазни плод нашег вечног националног и државног достојанства и наше непоколебљиве одлучности да све што је наше бранимо и сачувамо мирним путем, ослањајући се на снагу заједништва и одлучности да се суочимо са свим савременим и будућим изазовима.

И ове године сам желео да радост највећег хришћанског празника поделим са нашим народом на Косову и Метохији, али безумна политика Приштине ми је то онемогућила. Радило се о посети за празник који сам по себи носи поруке мира, љубави и разумевања, међу свим људима добре воље, без обзира на веру или нацију. И управо те поруке сам желео, заједно са нашим народом, да упутим из Високих Дечана, који су наш стожер и вековни светионик.

Али, без обзира на физичку раздвојеност, чврсто и непоколебљиво, увек, па и данас, на овај велики празник, ја сам са својим народом на Косову и Метохији. А, Христова победа за нас је нада, која нам у свом јединственом значењу увек и изнова поручује да истрајемо у афирмацији добра, не губећи веру у боље и срећније сутра и у нови живот, који увек долази после страдања.

Окренимо се, зато, миру, заједништву и човекољубљу и учинимо све да нам празнична радост буде чиста и потпуна, како би истински сведочили Христовом Васкрсењу. А  Косово и Метохија, довека као део Србије, остаје наше памћење, наше саборно одредиште, где чувајући наша огњишта и наше светиње ми данас темељимо нашу будућност.

Уз радосни Васкршњи поздрав вечне истине, наде и љубави, још једном вам честитам Празник – ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!”.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон