КосовоНасловна

Гимназија „Свети Сава“ у Гораждевцу обележила 110 година рада

Гимназија „Свети Сава“ из Пећи са седиштем у Гораждевцу обележила је 110 година постојања и рада, као и 24 године рада у Гораждевцу.

Свечаним програмом обележен је значајни јубилеј гимназије „Свети Сава“ у Гораждевцу која је у претходих 110 година изнедрила бројне генерације ученика. Поред ученика, професора и директора школе Жарка Портића, свечаности обележавања присуствовала је и помоћница директора Канцеларије за КиМ Светлана Миладинов која је нагласила да јој је велика част што се данас налази на овој свечаности, а истовремено је у име Канцеларије и директора Петра Петковића упутила поздраве свим грађанима, а гимназији честитала јубилеј.

– Оно што је импозантна чињеница је да је још 1222. године Стефан првовенчани у својим књигама први пут споменуо место Гораждевац и мислим да је то један доказ да ових осам векова који су иза нас значи да на овом простору, на овој светој српској земљи опстанак српског народа даје нам још већу снагу да и у наредном периоду останемо овде и опстанемо. Оно што је добро јесте да велики број деце имамо и у основној и у средњој школи, а и вртић је направљен овде у Гораждевцу и врло брзо ћемо доћи до тога да отворимо тај вртић где ће наша деца да похађају предшколску наставу. Канцеларија је увек ту уз наш српски народ на целом простору Косова и Метохије, па и у овој енклави и ја се надам да ћемо заједничким радом уз подршку нашег председника Александра Вучића наставити да се боримо за добробит српског народа на овим просторима – рекла је Миладинов.

Она је најбољим ученицима уручила лаптопове, а директор школе је уручио захвалницу у име школе за значајан допринос.

Директор Гимназије Жарко Портић истакао је да је ово велики дан.

– Србија и даље стоји иза нас. У нашем истрајавању без Србије заиста не бисмо могли да опстанемо – нагласио је Портић.

У оквиру програма прославе отворена је и изложба радова Милића Милићевића.

Пећка гимназија је основана 1913. године и најстарија је гимназија на Косову и Метохији, а такође и једна од најстаријих гимназија у Србији. До 1999. године је функционисала у граду Пећи, а након 1999. године и прогона српског становништва из овог града, ова гимназија наставља свој рад у Гораждевцу.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон