LokalneNaslovna

Gimnazija u Lapljem Selu obeležila 110 godina rada i postojanja

Nekadašnja prištinska Gimnazija, zatim Gimnazija „Ivo Lola Ribar“, a sada Gimnazija u Lapljem Selu danas je obeležila jubilej, 110 godina rada i postojanja.

Gimnazija Priština osnovana je daleke 1913. godine ukazom kralja Petra prvog Karađorđevića, kroz više od jednog veka postojanja ova škola važila je i važi za jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova na Kosovu i Metohiji. Prigodnim programom učenici i nastavno osoblje obeležili su ovaj značajan jubilej.

Direktor ove škole Dejan Denić kaže da je ponosan na rad Gimnazije i da je iza njih naporan rad.

„Iza nas je uspešan rad, u svakoj generaciji imali smo učenike koji su se svojim radom isticali i pokazivali dobre rezultate, prošle godine dobili smo drugu nagradu na republičkom takmičenju iz Srpskog jezika i književnosti. Uvek ima pojedinačno talentovanih učenika, a imamo i onih koji u grupama, odnosno dramske sekcije, i sportske ekipe koji donose dobre rezltate“, kaže direktor Denić.

Iako je kao i sve srpske institucije u posleratnom periodu rad morala da nastavi u izgnanstvu, Gimnazija i njeni učenici beležili su značajne rezultate na takmičenjima, a ono što sa ponosom ističu da je više od 80% učenika danas visoko obrazovano.

„Statistički podaci pokazuju da gotovo svi svršeni gimnazijalci, a po istraživanju pedagoga naše škole, više od 85% njih završi fakultete, to su veoma stručni ljudi danas i oni su na pozicijama, kako ovde na Kosovu, tako širom Srbije i sveta“, istakla je Ana Kostić profesorka Srpskog jezika u Gimnaziji.

Na jubilej i uspeh Gimnazije ponosni su i učenici. Učenica Isidora Stojanović kaže da je ona poučena iskustvom i oca i majke upisala Gimnaziju i nikada se nije pokajala.

Gimnaziju, koja je od prošle godine smeštena u novoizgrađenom srednjoškolskom centru u Lapljem Selu trenutno pohađa 128 učenika u dva obrazovna profila prirodno-matematički i društveno-jezički smer.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button