ЛокалнеНасловна

Гимназија у Лапљем Селу обележила 110 година рада и постојања

Некадашња приштинска Гимназија, затим Гимназија „Иво Лола Рибар“, а сада Гимназија у Лапљем Селу данас је обележила јубилеј, 110 година рада и постојања.

Гимназија Приштина основана је далеке 1913. године указом краља Петра првог Карађорђевића, кроз више од једног века постојања ова школа важила је и важи за једну од најпрестижнијих образовних установа на Косову и Метохији. Пригодним програмом ученици и наставно особље обележили су овај значајан јубилеј.

Директор ове школе Дејан Денић каже да је поносан на рад Гимназије и да је иза њих напоран рад.

„Иза нас је успешан рад, у свакој генерацији имали смо ученике који су се својим радом истицали и показивали добре резултате, прошле године добили смо другу награду на републичком такмичењу из Српског језика и књижевности. Увек има појединачно талентованих ученика, а имамо и оних који у групама, односно драмске секције, и спортске екипе који доносе добре резлтате“, каже директор Денић.

Иако је као и све српске институције у послератном периоду рад морала да настави у изгнанству, Гимназија и њени ученици бележили су значајне резултате на такмичењима, а оно што са поносом истичу да је више од 80% ученика данас високо образовано.

„Статистички подаци показују да готово сви свршени гимназијалци, а по истраживању педагога наше школе, више од 85% њих заврши факултете, то су веома стручни људи данас и они су на позицијама, како овде на Косову, тако широм Србије и света“, истакла је Ана Костић професорка Српског језика у Гимназији.

На јубилеј и успех Гимназије поносни су и ученици. Ученица Исидора Стојановић каже да је она поучена искуством и оца и мајке уписала Гимназију и никада се није покајала.

Гимназију, која је од прошле године смештена у новоизграђеном средњошколском центру у Лапљем Селу тренутно похађа 128 ученика у два образовна профила природно-математички и друштвено-језички смер.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон