КосовоНасловна

Годишњица убиства Оливера Ивановића – убице и налогодавци атентата још нису познати

Данас се навршава шест година од убиства Оливера Ивановића, председника Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

Довезен је у болницу у бесвесном стању. Лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама.

Обдукциони налаз је тада показао да је убијен са шест метака.

Убице и налогодавци атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.

Тужилаштво у Приштини је крајем децембра прошле године подигло оптужницу против М.М. због наводно више кривичних дела у случају убиства Ивановића.

Пред Основним судом у Приштини од раније се води поступак против шесторо оптужених за помагање у убиству.

Оптужени су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Оливер Ивановић је био председник Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда.

Од јануара 2014. године, заједно са још четворицом Срба, био је притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године почело поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон