КосовоНасловна

Гораждевац: Културно-уметничким програмом почело обележавање сеоске славе Свети Јеремија

Уочи обележавања сеоске славе Свети Јеремија у Гораждевцу је одржан културно-уметнички програм.

Песмом су се представиле вокалне солисткиње Милица Угреновић, Неда и Нађа Димитријевић, као и Петра Дунић, а стихове су казивали Христина Дашић из Осојана. Играма из различитих крајева представила су се културно уметничка друштва „Копаоник“ из Лепосавића, „Метохија-Хвосно“ из Гораждевца, „Осојанка“ из Осојана, „Абрашевић“ из Прилужја, као и дечје кулурно-уметничко друштво „Метохија“.

Обележавању крсне славе Гораждевца присуствовали су помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић и Милош Терзић.

„У име Владе Србије, Канцеларије за КиМ што са својим породицама по тешким околностима се свакодневно суочавате , чувате српско име и презиме овде на КиМ. Ово су дани када се у Метохији сабирају Срби када у Гораждевац, долазе пријатељи Гораждевца са свих српских страна и ја вам искрено од srcа желим плодну, здраву и успешну годину јер ви сте бедем одбране српских и националних вредности. Надам се да ће из годину у годину вас бити све више и више, а наш је задатак да чувамо и негујемо нашу духовност, да се држимо наше српске православне цркве јер она је кроз векове представљала темељ нашег националног бића. Кључно је да овакав дух посебно код младих опстане на КиМ. Јако је важно да сачувамо наше обичаје и традицију и да од тога никада не одустанемо и да чувамо наше материјално културно наслеђе, цркве и манастире који су највреднији за српски народ. Сигуран сам да ако преносим све на наше наредне генерације нико нигде неће моћи да гаји илузију да се на наше просторе нећемо вратити као српска држава у пуном капацитету, тамо где је и трон српског патријарха у Пећкој Патријаршији“, истакао је у обраћању помоћник директора Канцеларије за КиМ ,Милош Терзић.

Председник Привременог органа Општине Пећ Дарко Колашинац, захвалио се присутнима који су се окупили у великом броју како би испратили овај програм.

„Хвала вам што сте се у овим тешким и смутним временима за српски народ на КиМ нарочито у Метохији што сте се окупили да подржите ову манифестацију коју обележавамо уочи Светохг Јеремију заштитника нашег села. Посебно бих се захвалио Канцеларији за КиМ која је подржала овај програм и што су увек уз свој народ на КиМ“.

Стихове Десанке Максимовић казивала је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић. Говорили су и песници Власта Ценић из Алексинца и Живојин Ракочевић који је казивао песму о деци са Бистрице.

Обележавање славе подржали су Канцеларија за Косово и Метохију, Привремени орган Општине Пећ и Дом културе „Грачаница“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон