Косово

Шилово: Предавање о ХПВ вирусу наишло на интересовање ученика 

Предавање о хуманом папилома вирусу који је узроцник канцерогених и других озбиљних болести као сто су рак грлића материце, пениса, ануса, па чак и брадавица на кожи и неопходности вакцинације као превенције одрзано је у Дому културе у Шилову.

Предавање је организовано на иницијативу Здравственог центра Гњилане и Медицинске школе у Великом Ропотову.На комплексност овог вируса и неопходност вакцинације, указала је педијатар Здравственог центра Гњилане Христина Јовановић.

Директор Медицинске школе у Великом Ропотову Миодраг Јовановић,  каже да је образовање кључ бриге о здрављу сваког човека и заједнице. 

,,И не само то. Едукација је битна и за младе како би кроз школски систем стекли довољно информација и развили свест о договорности за сопствено здравље“, нагласио је Јовановић.

Више од педесеторо ђака Медицинске школе присуствовало је предавању, што је показало интерес и спремност младих да се информишу о овој теми. Ана, ученица другог разреда медицинске школе, каже да је имала прилику да пуно нових ствари научи.

Едукација о значају вакцинације и њеним користима кључна је за превазилажење скептичности и стварање поверења у вакцинацију. Стручно нформисање, кампање јавног здравља и подршка здравствених радника играју кључну улогу у подстицању доношења одговорне одлуке о вакцинацији, чиме се доприноси заштити личног и колективног здравља сузбијање ширења ХПВ инфекција и њихових последица.

Извор: ТВ Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон