НасловнаСрбија

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић са Жозеом Амаралом о тешком положају српског народа на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са отправником послова амбасаде Републике Португалије у Републици Србији Жозеом Амаралом кога је упознао са тешким положајем српског народа на Косову и Метохији и тренутним током дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на последњу рунду разговора у Бриселу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је потврдио да је прошле недеље у Бриселу било речи о свим кључним темама, од деескалације кризе на северу КиМ, па до примене свих до сада постигнутих споразума, у оквиру дијалога Београда и Приштине.

У током контексту Петковић је нагласио да је Београд конструктивна страна у дијалогу спремна на компромис зарад нормализације односа и изградње трајног и одрживог мира, али да је и председник Србије Александар Вучић јасно подвукао чврст став да Београд не може да прихвати независност тзв. Косова и његово чланство у УН.

Такође, према речима Петковића, Београд је потпуно спреман и за формирање Заједнице српских општина која је насушна потреба српског народа на северу Косова и Метохије и која треба да им гарантује сва колективна права за останак и опстанак на њиховим вековним огњиштима.

Нажалост, Приштина на челу са Аљбином Куртијем, по ко зна који пут на све могуће начине покушава да опструише сам ток дијалога и испуњавање преузетих обавеза, исто као што одбија да омогући услове за расписивање локалних избора у четири српске општине на северу Косова и Метохије како би на власти одржао своје лажне градоначелнике.

Поштовање преузетих обавеза у разговорима Београда и Приштине, помогло би да се дође до свеобухватног, компромисног решења за Косово и Метохију, што је у интересу мира у читавом региону, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон