ДруштвоКосовоЛокалнеНасловна

Грачаница: Обележен Међународни дан Рома, председница Шубарић присуствовала Свечаном обележавању

Свечаном академијом у Дому културе, изложбом слика и ликовном радионицом на отвореном у Грачаници је обележен Међународни дан Рома.

Уз подршку Општине Грачаница најпре је испред зграде локалне самоуправе организована ликовна изложба и радионица, а потом је у Великој сали Дома културе одржана Свечана академија, а у програму су учествовала ромска деца и омладина, представљајући ромску традицију и културу. Присуствовао је велики број Рома из Грачанице, а у име Општине Грачаница директори општинских одељења, на челу са председницом Љиљаном Шубарић.

Програм је почео ромском химном „Ђелем, ђелем“, након чега се присутнима обратила председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић која је ромској заједници честитала Дан Рома. Истакла је да су култура, образовање, идентитет, очување језика, укључивање у свим сферама друштва, синоним за однос и политику Општине према ромској заједници, њиховим потребама и проблемима.

„Све оно што смо заједничким снагама постигли и изградили сада јачамо и унапређујемо, посебно у области културе и образовања, јачамо наше едукативне центре у Грачаници и Преоцу, недавно смо отворили ромску библиотеку која ће бити на корист читавој заједници. Желим да вас обавестим да и Суви До добија едукативни центар за ромску заједницу. Успех који смо направили у сектору инфраструктуре сада утиче на сектор образовања и културе. Ромске породице које су добиле станове у згради у Сувом Долу, за своју децу добиће и подршку кроз едукативни центар. Та међу-секторска сарадња је од великог значаја и сматрам да смо ту пронашли добар модел и решења“, казала је председница Шубарић.

Додала је да су сви резултати постигнути захваљујући изузетној сарадњи са Мисијом ОЕБС, пре свега са шефом амбасадором Мајклом Девенпортом, али и другим партнерским организацијама – Саветом Европе, УСАИД-ом, ИОМ-ом и другим релевантним субјектима.

„Нама је потребна стабилна и снажна ромска заједница како бисмо могли да заједно градимо стабилну и снажну Грачаницу за све своје грађане. Наставићемо са нашом политиком подршке ромској заједници и политиком сарадње са партнерским организацијама и свим људима добре воље“, рекла је председница Шубарић.

Међународни дан Рома обележава се од 1990. године као знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан 1971. године у Лондону, на којем се разговарало о социјалним питањима Рома, ромском језику, култури, образовању.

Усвојена је ромска застава, која се састоји од плаве и зелене позадине, која представља небо и земљу, такође садржи црвени точак у центру, који представља путујућу традицију ромског народа. 

За химну ромског народа изабрана је песма „Ђелем, ђелем“. 

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон