LokalneNaslovna

U Domovima zdravlja u Donjoj Gušterici, Gračanici i Ugljaru obavljeni ultrazvučni pregledi dojke

U Domovima zdravlja u Donjoj Gušterici, Gračanici i Ugljaru obavljeni su preventivni, ultrazvučni pregledi dojke.

Edukacija, preventiva, rana dijagnoza, cilj su svakog lekara, a olakšanje kada su u pitanju pacijenti. Kada je u pitanju tumor dojke, onda je najbitnije vršiti redovne preglede i ukoliko postoji problem, samim tim uspostaviti i ranu dijagnozu.

– Ovo je kod Ministarstva zdravlja uobičajna praksa da Domovi zdravlja, odnosno primarne zdravstvene zaštite u cilju sprečavanja pojedinih bolesti ovde je reč o karcinomima dojke i karcinomu prostate, organizuju preventivne preglede. U Domu zdravlja Donja Gušterica se obavljaju preventivni pregledi za karcinom dojke, radimo ultrazvuk dojki, kao i marker za tumor prostate gde će se javiti muškarci, krv koju uzimaju naši laboranti šalje se u Pasjane gde će se i očitati njihovi rezultati. Karcinom dojke je jako zastupljen u ženskoj populaciji, čak je i jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod ženske populacije, ovom prevencijom želimo da unapredimo zdravstvenu zaštitu žena, nadamo se da smanjimo ili da bar otkrijemo blagovremeno pojedine znake karcinoma dojke. Ovde su zastupljeni naši osiguranici, oni koji gravitiraju kod Doma zdravlja Donja Gušterica, međutim nemamo samo njih, već i pacijentkinje iz Metohije. Ovakve akcije su jako dobre i uvek je bolje sprečiti i na vreme otkriti, posebno takve bolesti kao što su karcinomi – rekao je za RTV Gračanica dr Saša Mladenović, direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici.

– Došli smo iz Orahovca i Velike Hoče organizovano, dobili smo upute iz naše ambulante i nama ovo puno znači. Tamo nemamo ginekologa i kada bi ovakvih pregleda bilo češće, nama bi to puno značilo jer ima još žena koje su htele da dođu, ali zbog velikog interesovanja nisu mogle sve u jednom danu. Ima i žena koje imaju probleme i kojima bi značio i savet i pregled – rekla je Olivera Radić iz Orahovca.

– Dom zdravlja u Ugljaru se priključio akciji preventivnih pregleda dojke, ali i prostate. Kada su u pitanju preventivni pregledi prostate, neke od pacijenata uputili smo na dalji skrining i to nam je od velikog značaja, da bi se, ukoliko postoji problem, da se na vreme i rano otkrije i da se na vreme preduzmu ostale medicinske procedure – rekla je dr Nataša Mirić.

– Nije bilo potrebno zakazivati, niti je potrebna zdravstvena knjižica,a  sve žene koje su došle detaljno su pregledane. Ako lekar smatra da je potrebna dalja dijagnostika, on ih upućuje na dalje lečenje. Želim da napomenem da ove skrining preglede radimo u saradnji sa našom filijalom fonda za zdravstveno osiguranje “, rekla je Mirjana Dimitrijević, direktorica Doma zdravlja Gračanica. Ona je dodala da je skrining predviđen za 150 ustanova na celoj teritoriji Republike Srbije.

Mnogo je rizičnih grupa kada je ova bolest u pitanju, ali od velikog uticaja su i starosno doba, genetika, kilaža, pušenje i alkohol. Pravovremena edukacija o ovom zdravstvenom problemu, kao i mogućnostima preventive, zato može biti od velike koristi.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button