ЛокалнеНасловна

У Домовима здравља у Доњој Гуштерици, Грачаници и Угљару обављени ултразвучни прегледи дојке

У Домовима здравља у Доњој Гуштерици, Грачаници и Угљару обављени су превентивни, ултразвучни прегледи дојке.

Едукација, превентива, рана дијагноза, циљ су сваког лекара, а олакшање када су у питању пацијенти. Када је у питању тумор дојке, онда је најбитније вршити редовне прегледе и уколико постоји проблем, самим тим успоставити и рану дијагнозу.

– Ово је код Министарства здравља уобичајна пракса да Домови здравља, односно примарне здравствене заштите у циљу спречавања појединих болести овде је реч о карциномима дојке и карциному простате, организују превентивне прегледе. У Дому здравља Доња Гуштерица се обављају превентивни прегледи за карцином дојке, радимо ултразвук дојки, као и маркер за тумор простате где ће се јавити мушкарци, крв коју узимају наши лаборанти шаље се у Пасјане где ће се и очитати њихови резултати. Карцином дојке је јако заступљен у женској популацији, чак је и један од водећих узрока смртности код женске популације, овом превенцијом желимо да унапредимо здравствену заштиту жена, надамо се да смањимо или да бар откријемо благовремено поједине знаке карцинома дојке. Овде су заступљени наши осигураници, они који гравитирају код Дома здравља Доња Гуштерица, међутим немамо само њих, већ и пацијенткиње из Метохије. Овакве акције су јако добре и увек је боље спречити и на време открити, посебно такве болести као што су карциноми – рекао је за РТВ Грачаница др Саша Младеновић, директор Дома здравља у Доњој Гуштерици.

– Дошли смо из Ораховца и Велике Хоче организовано, добили смо упуте из наше амбуланте и нама ово пуно значи. Тамо немамо гинеколога и када би оваквих прегледа било чешће, нама би то пуно значило јер има још жена које су хтеле да дођу, али због великог интересовања нису могле све у једном дану. Има и жена које имају проблеме и којима би значио и савет и преглед – рекла је Оливера Радић из Ораховца.

– Дом здравља у Угљару се прикључио акцији превентивних прегледа дојке, али и простате. Када су у питању превентивни прегледи простате, неке од пацијената упутили смо на даљи скрининг и то нам је од великог значаја, да би се, уколико постоји проблем, да се на време и рано открије и да се на време предузму остале медицинске процедуре – рекла је др Наташа Мирић.

– Није било потребно заказивати, нити је потребна здравствена књижица,а  све жене које су дошле детаљно су прегледане. Ако лекар сматра да је потребна даља дијагностика, он их упућује на даље лечење. Желим да напоменем да ове скрининг прегледе радимо у сарадњи са нашом филијалом фонда за здравствено осигурање “, рекла је Мирјана Димитријевић, директорица Дома здравља Грачаница. Она је додала да је скрининг предвиђен за 150 установа на целој територији Републике Србије.

Много је ризичних група када је ова болест у питању, али од великог утицаја су и старосно доба, генетика, килажа, пушење и алкохол. Правовремена едукација о овом здравственом проблему, као и могућностима превентиве, зато може бити од велике користи.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон