КултураЛокалнеНасловна

Грачаница: Премијерно изведена дечија представа „Змајовини пангалози“

У препуној великој сали Дома културе Грачаница премијерно је изведена дечија представа „Змајовини пангалози“, коју је Народно позориште Приштина радило у сарадњи са студентима Факултета уметности у Косовској Митровици и Домом културе Грачаница.

Представа „Змајовини пангалози“ је прича о дечијем одрастању о школским данима када је батина била призната као васпитна мера. То је прича о одрастању, љубави, пубертету али и о томе каква је школа била у неким прошлим временима.

“Представа сама по себи прича о томе, о дечијем одрастању, о школи у неким другим околностима, кад су батине биле признате као васпитна мера, па укинуте. представа прати ликове, добро познате Змај Јовине ликове, из његових чувених песама и све то наведено пошто је ово за мало старију децу, за основце, па и средњошколце. онда је сама та тематика врло блиска публици која је гледа, она се препознају у томе, у оценама, у свим тим проблемима, љубавима и видели су овде пуно емоцијаи намерно смо хтели да ову представу посветимо мало старијој публици, односно, старијим основцима.  Деца се не туку, деца се воле, мислим да је то главна порука, нажалост је ова представа јако актуелна у данашње време, носи ту јаку поруку и мислим да смо успели велики посао да урадимо и драгоцено је то што ће ова представа, као и остале дечије представе обићи остатак Косова и Метохије, а и у остатку Србије ће ићи на фестивалима, тако да смо пресрећни на све што смо радили. Ја се трудим, годинама уназад радим дечије представе и како да вам кажем, рдитељи воде децу у позориште, првенствено и родитељима треба да буде занимљиво, трудим се да се и родитељи забаве и да они схвате неке поруке и да схвате неке поруке, и да уђивају заједно са децом у публици“, рекао је Игор Дамњановић, редитељ представе.

Када је у питању позоришни репертоар, једна од неизоставних ставки су и дечје представе, а дечја публика је најискренија и свака представа обележава на неки начин њихово детињство.

„Прококментарисао бих за ову представу, мало је другачија од Снежане, у смислу да је за мало старији узраст, јер су ипак то школски дани, иако је то радња која се догађа школске 1877/8 године, када су васпитне мере биле другачије. Већина овога што радимо и окреће се око тога, око батина, којима учитељ туче децу и тих његових васпитних мера, иако је то много другачије, него што је то данас, мени је барем поента ове приче да, то су иста деца, то су исти људи, дете је дете, то су исти њухови проблеми, неке њихове прве љубави, њихове прве свађе“, рекао је Филип Папрић, глумац.

„Ја сам бивши студент Факултета Уметности, сада сам на неки начин члан Народног позоришта у Приштини, ово је мени такође друга представа у сарадњи Факултета и и Позоришта и то је врло значајно. Пре свега значајно је за Факултет и за Позориште, а значајно је и за студенте, ја сам један  од тих који је након прве одигране представе добио прилику да ради у позоришту и мислим да су врата отворена свим студентима и новим талентима“, рекао је Никола Станковић, глумац.

Представа је настала као резултат сарадње Народног позоришта Приштина, Факултета уметности у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Дома културе у Грачаници, а поред Грачанице, биће изведена у Звечану 6. марта, 9. марта у Лепосавићу и 20. марта у Зубином Потоку.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон