ДруштвоНасловна

Ђорић: Како би побољшали положај жена, радимо на отварању „Женског информативно-развојног центара“ у Грачаници

Свест жена, али и целокупног друштва данас о породичном насиљу промењена је у односу на раније године, али то још увек није у довољној мери. Да би тај проблем подигли на неки виши ниво требало би да се сви заједно у то укључимо и покажемо да нико није заслужио да трпи насиље, истакла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Гордана Ђорић,  председница Удружења жена „Авенија“.

Ђорић је, у сусрет Међународном дану борбе против насиља над женама, истакла да је подршка али и одлука ње саме од кључног значаја за заустављање насиља.

„Ситуација се данас променила мало на боље у односу на неки ранији период, али то није довољно јер док год има насиља у породици и док друштво на то затвара очи то је страшно. То је проблем на који, не само друштво, већ по мало и институције затварају очи јер још увек не доносе системска решења да жртва насиља буде заштићена у потпуности, да јој се помогне да се осамостали и буде економски независна како се не би враћала насилнику. Нажалост, интитуције још увек нису заокружиле тај део и догађа се да жене које трпе насиље, иако се усуде да пријаве, принуђене су да потраже неки други смештај, па чак и да се врате насилнику“, истакла је Ђорић.

Жени која преживљава насиље неопходна је подршка породице, пријатеља, друштва и институција јер, како истиче Ђорић, нико није заслужио да трпи насиље и свако од нас треба да организује живот како жели и ради оно што га чини срећним.

„Нема оправдања да жене трпе насиље! Зато морају саме да донесу одлуку да не желе то више да трпе и онда све постаје лакше и тада могу да се укључе пријатељи и друштво, али без њене одлуке ништа не може да се уради“, казала је Ђорић.

Она је истакла да је у целој причи веома битно што већ неколико година постоји Сигурна кућа у Косовском Поморављу, тако да наше жене сада знају да могу привремено да буду смештене у простор који ће им пре свега пружити сигурност, а потом и психолошку помоћ, економску сигурност и обуку, што је веома битно за њихов за даљи живот.

„Наше Удружење, као и многа друга, бори се да се покрену пројекти који би системски помогли и пружили могућност свим женама да добију неопходне информације за све што их занима. С тога, имамо у плану да покренемо „Женски информативно-развојни центар“ у Грачаници, који ће имати могућност да свим женама, које желе да нешто раде да покрену своје бизнисе, затим да прошире капацитете, да се повежу са сличним фирмама, организацијама; да пласирају своје производе, да набаве сировине, да запосле људе као и да науче многе ствари и што је најбитнинје да добију све неопходне информације за све то. За сада је то само идеја, коју ћемо, надам се, успети да остваримо, али нам је за то неопходна подршка и помоћ институција“, нагласила је председница Удружења „Авенија“.

Један од циљева Удружења жена „Авенија“ јесте да иницира, подстиче, помаже и кординира активности на остварењу што повољнијих услова за рад жена.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон