Косово

Грађани Северне Митровице: Одлука о забрани динара отежала егзистенцију

Грађанима Северне Митровице уредба ЦБК, којом је од 1. фебруара забрањен динар, променила је начин дотадашњег функционисања, јер су приморани да за своје исплате путују до централне Србије, а то им је, како наводе за Косово онлајн, отежало егзистеницију и у живот унело нервозу и панику.

Данијела Томашевић каже да је забрана динара још више отежала елементарно функционисање грађанима, подсећајући и на пређашње забране које се тичу робе и лекова.

„Додатно је отежала ситуацију забрана динара. Људи су приморани да иду до Рашке или најближих градова у централној Србији да подигну и то мало новца, причам о људима који примају социјална давања, родитељски и друго. Они су приморани да иду по новац и додатно да плаћају пут. Упуте су у централну Србију… Ми овде немамо ни српских производа, људи не могу да подигну новац у пуном износу. Додатно отежава што овде нема лекова, а видимо да су се неке апотеке и затвориле“, наводи Томашевић.

Мештанин Северне Митровице каже да се ипак ништа није променило јер је и даље ситуација веома тешка као што је била и пре.

„Да ли је ближе за километар један Рудница-Рашка, али ипак у Рашкој можеш да купиш нешто. Новине не можеш да донесеш, одузеће ти, млека ће ти одузети. Пост је до Ускрса па ћемо издржати. Овде и нема банкомата јер не раде, што се тиче динара“, поручује он.

Старији грађанин каже да је након два месеца од забране динара све већа паника и нервоза.

„Полако, сналазимо се дан за даном, када има узмемо, када нема – нема. Када имам динаре купујем, а када нема…. Шут са рогатим не може“, каже он.

Радомирка Јовановић наводи да се променило доста тога за два месеца.

“И ову малу пензију што сам стекла, немам где да је подигнем. Морам четири пута да идем да је подижем. Не знам каква је ситуација на банкоматима, у банку кад уђеш чекаш и не дају ти одједном, него четири пута за једну пензију мораш да идеш, ето тако. Доста се променило, за нас старе ништа не ваља. Шта ћемо… док можемо, можемо“, наводи Јовановић.

Извор: Косово онлине; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон