ВестиКосово

Косовска Митровица: Градска библиотека ,,Вук Караџић” обележила 126 година од рођења Десанке Максимовић

У Градској библиотеци ,,Вук Караџић” је поводом 126 година од рођења песникиње Десанке Максимовић одржан пригодан културно-уметнички програм.

У програму је учествовала глумица Тамара Томановић, која је у лику Десанке Максимовић говорила о свом животу, породици, историји, родољубљу, љубави и наравно деци.

Десанкине стихове казивали су ученици ОШ ,,Бранко Радичевић” , Теодосије, Вукашин и Дивна Симић, уз музичку пратњу гитаре Лидије Милидраговић и Александре Милисављевић, ученице митровачке Гимназије.

Обележавању су присуствовали малишани из основних школа из Косовске Митровице, наставници, професори и остали грађани.

Десанка Максимовић је била велика жена и песникиња, чији је живот и рад оставио неизбрисив траг у историји Србије и света. Њене песме ће наставити да живе и да инспиришу генерације које долазе.

За свој књижевни рад добила је много признања и награда. Међу њима су Вукова и Његошева награда, награда АВНОЈ-а и Змајева награда као и Златни венац за животни рад. Десанка Максимовић је почасни грађанин Ваљева, где јој је 1990., још за живота, подигнут споменик. Такође, основна школа коју је Десанка похађала у Бранковини, 1985. је реновирана и преименована у ,,Десанкину школу”.

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон