ДруштвоНасловна

Грађевинско-саобраћајна школа у Грачаници једина на централном КиМ врши обуку ученика за возачке категорије „Б“ и „Ц“

Грађевинско-саобраћајна школа основана је давне 1963.године у Приштини. У својој историји неколико пута мењала је назив, а 1999.год. принудно је пресељена из Приштине у Грачаницу, где и данас ради у просторијама ОШ „Краљ Милутин“.

Грађевинско-саобраћајна школа једина је на територији централног Косова и Метохије која у склопу плана и програма врши обуку ученика за возачке категорије „Б“ и „Ц“, истакао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Слободан Јовановић, директор школе.

„Наша стручна школа ученицима нуди три образовна профила, два у четворогдишњем и један у трогодишњем трајању. За профил Техничар друмског саобраћаја – четврти степен, требало би да се одлуче ученици који желе да се баве организацијом превоза, провером техничке исправности возила или регулисањем саобраћаја. Оне које интересује транспорт, дистрибуција и складиштење робе или желе да раде у транспортном предузећу или шпедицији у земљи или иностранству, требало би да одаберу смер Техничар за логистику и шпедицију, који је прошле године уведен у наше школе и траје четири године. На крају, сви они који воле да буду возачи требало би да се одлуче за смер Возач моторних возила – трећи степен. Када је овај профил у питању, ученици на крају школовања добијају возачку за „Ц“ категорију“, истакао је Јовановић, напомињући да сви ученици након завршеног школовања добијају возачку дозволу „Б“ категорије.

Ученике Грађевинско-саобраћајне школе ускоро очекује још једна новина, у питању је симулатор вожње, који је ова школа добила захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију, а који ће ученицима знатно помоћи да науче да возе у различитим условима.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон