КосовоНасловна

Обијене канцеларије Унмика у Зубином Потоку и Лепосавићу

Канцеларије Унмика у општинским зградама у Лепосавићу и Зубином Потоку су обијене, а из просторија су украдени канцеларијски намештај, фрижидер и други предмети, сазнаје Косово онлајн из дипломатских извора у Приштини. Једини који се налазе у општинској згради у Зубином Потоку од маја су припадници Косовске полиције.

До протеста у мају након локалних избора на северу Косова, Унмик је користио канцеларије у зградама скупштина општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу. Како Косово онлајн сазнаје од дипломатских извора на Косову, службеници Унмика су у понедељак уз асистенцију Кфора дошли да обиђу канцеларије, да би тамо затекли следеће стање.

„У Лепосавићу, у њихову канцеларију су ушли актуелни општински службеници а табла Унмика је уклоњена. У Зубином Потоку канцеларија Унмика је вандализована, украден је канцеларијски намештај, фрижидер и други предмети, а једини који се налазе у општинској згради у Зубином Потоку од маја су припадници Косовске полиције“, рекао је члан дипломатске заједнице на Косову за Косово онлајн. 

Из Унмика су за Косово онлајн потврдили обијање његових канцеларија.

„Приступ Унмика канцеларијама које се налазе у општинским зградама у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу је ограничен од инцидената у мају 2023. Унмик је посетио своје канцеларије у неколико наврата како би повратио део своје имовине и проценио просторије са подршком Кфора и у координацији са косовским властима. Унмик је изразио забринутост косовским властима због неовлашћеног уласка у његове просторије и подсетио да су просторије и имовина Уједињених нација неповредиви и да приступ тим просторијама мора бити заштићен и гарантован у сваком тренутку“, наводи се у писаном одговору Унмика.

Сходно Конвенцијама о привилегијама и имунитетима Уједињених нација је Конвенција коју је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила 13. фебруара 1946. године у Њујорку, просторије Уједињених нација су неповредиве.

Имовина и средства Уједињених нација, где год да се налазе и ко год да их држи, требало би да буду заштићени од претреса, реквизиције, конфискације, експропријације и било ког другог облика мешања, било путем извршне, административне, судске или законодавне радње.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон