ВестиСрбија

Гујон: Обновићемо цркву Свете недеље из 1371. године у Призрену

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и председник хумантиране организације „Солидарсност за Косово“ Арно Гујон изјавио је данас да ће та хуманитарна организација ове године помоћи обнову цркве Свете недеље у Призрену из 1371. године.

Из Министарства спољних послова саопштено је да је Гујон, након научног скупа „Косово и Метохија, историја и културно наслеђе“ на Богословском факултету, навео да ће се увек борити за очување културне баштине на Косову која је, према његовим речима, српска и православна, али и универзална и део је вредне хришћанске цивилизације која је чувана вековима.

„Хуманитарна организација ‘Солидарност за Косово’ ове године помоћи ће обнову цркве Свете недеље у Призрену из 1371. године. Сваке године, у сарадњи с Епархијом рашко-призренском и владиком Теодосијем, обновимо једну цркву или манастир и тако помажемо да се сачува драгоцена културна баштина, која је на понос српског народа али и целог човечанства“, изјавио је Гујон.

Он је додао да су 2004. године албански екстремисти покушали силом да униште ову баштину, а да данас то чине историјским ревизионизмом, представљајући српско православно наслеђе као албанско.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон