ВестиСрбија

Гујон: Резолуција о Сребреници намерним игнорисањем српских жртава оживљава бол

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је данас да резолуција о Сребреници, намерним игнорисањем српских жртава, оживљава бол и подстиче тензије између заједница.

Гујон је у ауторском тексту за француски лист Фигаро навео да ће сутра, када ће се гласати за резолуцију о Сребреници на седници Генералне скупштине УН, бити тужан дан за мир и помирење на Балкану, јер Запад и његови савезници поново отварају ране прошлости у Босни и Херцеговини.

,,Враћајући нас 29 година уназад, ова резолуција дува на још врућу жеравицу ужасног грађанског рата у Босни и Херцеговини (1992-1995) у којем је погинуло скоро 100.000 људи“, навео је Гујон.

Гујон је указао на то да проглашавајући 11. јул „Међународним даном размишљања и сећања на геноцид у Сребреници почињен 1995. године“ и рачунањем само бошњачких жртава, та резолуција намерно игнорише српске жртве хладнокрвно убијене у разним масакрима почињеним на истом овом сребреничком поднебљу.

,,Ова резолуција коју су Немачка и Руанда поднеле УН-у ствара хијерархију међу жртвама и реанимира ендемски расизам за који се веровало да је нестао у Европи од 1945. године. Зар све породице невиних жртава не заслужују да се према њима поступа са истим саосећањем? Како су земље које су подржале ову резолуцију могле да игноришу жртве масакра у Кравици почињеног на Божић 1993. године у овом малом сребреничком засеоку? Чак 50 жена, деце и српских цивила масакрирано је хладним оружјем, многи су обезглављени, а очи су им претходно извађене“, навео је Гујон.

Он је истакао и да се у Србији сматра да свака жртва, без обзира на порекло или веру, заслужује поштовање, било да се зове Марија, Самир или Хрвоје.

,,Сматрамо да 60.000 бошњачких, 30.000 српских и 8.000 хрватских жртава овог страшног рата заслужују да се према њима поступа са истим поштовањем. Намерним игнорисањем жртава православних Срба и католичких Хрвата, ова резолуција оживљава бол и подстиче тензије између заједница. У тренутку када политички лидери у Сарајеву систематски доводе у питање Дејтонски споразум, који ипак гарантује мир и сигурност за све у Босни, ова резолуција додатно јача антагонизам“, навео је он, саопштено је из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Гујон је рекао и да је време да се вратимо разуму, поштујемо међународно право и оставимо прошлост у прошлости како бисмо изградили заједничку будућност.

,,Како је подсетио председник Србије Александар Вучић у недавној изјави „наша дужност је да дамо шансу миру да победи”. Коначно“, навео је Гујон.

Извор:Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон