Косово

Владика Теодосије: Опстанак Цркве на КиМ важан за очување српског идентитета

Владика рашко-призренски Теодосије изјавио је да је веома важно да Српска православна црква са својим светињама опстане на Косову и Метохији како би очували наш идентитет и наслеђе, као и да у њима буде што више верника.

„Нашим животом и боравком на светим местима, у манастирима и у овим нашим срединама где људи живе, ми чинимо да Косово, може се рећи, јесте и данас наше, да је оно наше наследство. Али и оно што је за нас најважније, да се чује данас и српски језик и молитва у нашим светињама, да се чује и дечији плач у срединама где живе Срби, једноставно да се води живот колико толико достојан човека“, рекао је епископ Теодосије за Т а н ј у г.

Напомиње да наша Црква на КиМ, то јест свештенство, монаштво и верни народ, данас живе у веома тешким и неизвесним условима.

„Не можемо да бирамо услове у којима живимо нити да утичемо на геополитичке промене које се дешавају и у свету и код нас, али оно што можемо да чинимо и што смо дужни јесте да одговоримо на све изазове, сва питања и све оно што се данас дешава и што нас окружује, истакао је Теодосије.

Епархија рашко-призренска има за циљ, додаје, да на простору КиМ српска Црква буде активна и жива, као и да цркве и манастири буду у функцији литургијског живота. „Да молитва и света литургија начине да будемо оно што смо стално били и што треба да будемо. На првом месту да сачувамо наше биће, постојање и наш идентитет“, навео је Теодосије.

Поручио је да не треба да дозволимо да нас неко учини другачијим него што јесмо. Додаје да су неизвесна времена пред нама и да не знамо шта нас све чека у будућности, а поготово на Косову.

„На основу онога што слушамо и што други причају, најављају и предвиђају, неће бити лако нигде, а поготово не на Косову и Метохији, али ми са вером у Бога, са надом у Бога, пуни оптимизма и јеванђелске наде, успевамо некако да пребродимо све те кризе, да прескочимо и некад и уклонимо те препреке које нам се налазе на путу, а све захваљујући Божјој близини. Захваљујући томе што знамо да нас Господ не оставља и да је Господ наш сапутник у свим сегментима нашег живота овде на КиМ“, поручио је владика Теодосије.

На територији Косова има око 1.400 цркава, манастира и испосница, а међу њима су и српске светиње на Листи угрожене светске баштине Унеска: манастири Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Црква Богородица Љевишка у Призрену. Представљају врхунац византијско-романичке културе, са јединственим стилом фреско-сликарства који се развио на простору Балкана у периоду између 13. и 17. века.

Ове светиње СПЦ, које су под оружаном заштитом због реалних безбедносних опасности, својом драгоценом архитектуром и фрескама представљају универзалну вредност и нису од значаја само за српски народ и нашу Цркву, који су ове објекте подигли, обнављали, дограђивали и сачували у најтежим временима последњих више стотина година и који представљају места литургијског окупљања и колективног памћења, већ су део и европске и светске баштине.

На Косову су након рата 1999. године албански екстремисти оштетили или оскрнавили више од 150 храмова и објеката СПЦ, укључујући и 35 објеката уништених или оштећених током мартовских нереда 2004.

Епархија рашко-призренска ради на обнови оштећених старих српских цркава и враћању литургијског живота у све светиње СПЦ и средине у којима живе Срби на Косову. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон