Православље

Хиљаде верника у манастиру Острог на празник Светог Василија Острошког

Хиљаде верника окупило се  у манастиру Острог да прослави празник Светог Василија Острошког, чије мошти почивају у овом манастиру. Неки од њих прешли су пешке стотине километара до манастира. 

Плато испред манастира је преплављен шаторима, врећама за спавање и ћебадима оних који су пешке, аутобусима или аутомобилима дошли јуче како би присуствовали вечерњој служби.

У осам сати јутрос почела је свечана архијерејска литургија коју предводи митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством и монаштвом, уз присуство већег броја архијереја, преносе Вијести.

Јуче су током целог дана пристизале групе поклоника који су из разних крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске пешачили стотине и десетине километара до манастира Острог, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Епископи Теодосије и Јован су са свештенством и свештеномонаштвом служили празнично бдење, а поред осталих, саслуживали су и острошки игуман архимандрит Сергије и игуман манастира Трескавац архимандрит Варнава.

Верници су целе ноћи могли да се поклоне и целивају мошти Светог Василија Острошког. 

Од 18х часова традиционално одржаће се свечана литија која ће кренути као и до сада од Саборне Цркве Светог Василија Острошког на Тргу Шака Петровића у Никшићу.

Свети Василије замонашио се у требињском манастиру Успенија Богородице. Убрзо је постао епископ. Најприје је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог.

Српска православна црква и верници данас славе Светог Василија Острошког, празник посвећен великом чудотворцу и исцелитељу. Мошти овог светитеља се чувају у манастиру Острог, који је место ходочашћа и за вернике других религија.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон