ВестиКосовоНасловна

Кртинић: Надам се да ћемо данас скупити и већи број потписа од потребног

У Хали спорта у Косовској Митровици присутан је велики број Срба који су се окупили како би потписали петицију за смену нелегитимних градоначелника, које је прошле године премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поставио на чело општина иако су на изборима освојили мање од четири одсто гласова.

Сања Кртинић, представница грађанске иницијативе за смену градоначелника Северне Митровице, рекла је да претпоставља да ће већ данас прикупити довољан број потписа за петицију.

“Битно је да поменем да је за смену градоначелника потребно 3.640 гласова и моја претпоставка је да ћемо ми то већ данас да прикупимо ако не и већи број”, нагласила је Кртинић.

Она је нагласила да је сала отворена до 15.00 часова и сви грађани из Кососке Митровице, који су у могућности и имају косовску личну карту, могу да дођу и да потпишу листу за смену градоначелника“.

“Јако је битно да поменем да смо имали велике опструкције од самог почетка процеса до дана данашњег, закон се тумачио на овај или онај начин, али да кажемо да смо успели у томе само из разлога што познајемо закон, што смо били упорни, фалило је доста разумевања од стране председавајућег Скупштине општине Северна Митровица. Ми смо добили један документ за потписивање петиције, међутим, како Административно упутство налаже, требали смо да добијемо и одобрење за коришћење јавне површине. Ми то нисмо добили на време, то смо добили пре два дана и из тог разлога се ова петиција тек данас отвара за грађане”, нагласила је Кртинић у изјави новинарима.

Након тога, како је рекла, следи провера свих папира, да ли су регуларни, да ли су лепо потписани, да не би поново дошло до неког проблема и неких опструкција од стране Централне изборне комисије, председавајућег или било кога, а затим и предавање петиције, након чега ће ЦИК и остали одлучити. 

“Морам да поменем да смо ми ово чекали годину дана, из разлога што сматрамо да је градоначелник нелегално, нелегитимно изабран на овим изборима, не представља глас народа, српског народа, али ни осталих заједница које живе на овом простору”, поручила је Кртинић.

Извор: ТВ Мост; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон