Косово

Ховенијер поново позвао Приштину да одложе одлуку о забрани динара, односи су угрожени

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поновио је данас позив приштинским властима да одложе одлуку о забрани динара на Косову и Метохији и рекао да је ситуација са динаром утицала на партнерство САД са  Косовом.

Он је на конференцији за медије подсетио да је и помоћник америчког државног секретара Џејмс О’Брајен пре два дана рекао да приштинске власти треба да повуку одлуку о динару и да је Приштина забраном динара довела у питање партнерство са САД, јер је ту одлуку донела, упркос противљењу Вашингтона.

„Брине ме да сада у својим интервјуима говоре да то неће утицати на наше партнерство. Желим да поновим да то није тачно. Није тачно. Како је рекао О’Брајан, ова ситуација је већ утицала на наше партнерство. О’Брајен је јасно изнео нашу позицију премијеру Куртију. Свака супротна сугестија одражава погрешно представљање важности коју придајемо решавању овог питања. Забринути смо, рекао бих чак и фрустрирани, што влада премијера Куртија то није урадила, и било каква сугестија да је све у реду и да смо тихо сви у вези једни с другима једноставно није тачна“, рекао је он.

На питање новинара на који је начин та одлука утицала на односе, Ховенијер је као примере навео критике на недавно одржаној седници Савета безбедности, које је на рачун Приштине упутила амбасадорка при УН Линда Томас Грифилд, што је, како је нагласио, веома ретко.

„Врло је ретко и да помоћник секретара Сједињених Америчких Држава за Европу Џим О’Брајен критикује. Врло је ретко да да интервју са тоном и садржајем који је дао, то је врло ретко. И мислим да то већ одражава проблем. И надамо се да ћемо ово зауставити. Не желимо да будемо у овој ситуацији“, рекао је Ховенијер.

Према његовим речима све земље на које се Приштина на „путу ка Европској унији НАТО-у, Савету Европе, другим институцијама“, све су изразиле стварну, јасну забринутост.

„Чини се немудрим да влада једноставно не одговори на те забринутости. И морам рећи да је то наш утисак о ономе што се тренутно дешава. 

Он је истакао и да су САД биле веома јасне по питању одлагања одлуке и да нису промениле став, као и да се нада да ће влада прихватити савет САД.

Ховенијер је рекао и да су САД јасно нагласиле да би требало да постоји процедура да Србија пренесе средства у складу са регулативом ЦБК, али која испуњава европске стандарде и праксу доброг управљања.

„О успостављању те процедуре потребно је разговарати у контексту дијалога уз посредовање ЕУ. Очекујемо да се и Косово и Србија конструктивно ангажују на овоме. Друго, док се ради на успостављању овог дугорочног процеса, морају да постоје привремене одредбе које ће омогућити Србији да настави да обезбеђује средства за потребне социјалне услуге. Ово укључује исплате социјалних давања попут пензија и плаћања самохраним родитељима, подршку здравственом и образовном систему“, рекао је Ховенијер.

Такозвана ЦБК донела је уредбу којом се од 1. фебруара брани употреба динара на КИМ, а пре два дана је саопштила да је у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама предузела додатне мере за како кажу, лакше спровођење уредбе о забрани коришћења српског динара.

Рок који су одредили, како наводе, неће моћи да буде дужи од три месеца.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон