Косово

ЦИК објавио списак бирачких места за изборе

Централна изборна комисија објавила је списак бирачких центара за сутрашње гласање за смену градоначелника у четири општине на северу Косова. Број бирачких места је смањен у односу на претходне изборне процесе, а биралиша су распоређена у насељима у којима претежно живе Албанци.

Гласачи у Лепосавићу овог пута распоређени су на осам бирачких места – у згради општине Лепосавић, општинском објекту у Сочаници, приватном објекту у селу Рватска, те у јавном објекту у насељу Дрен.

Бирачи ће моћи да гласају и у згради ДП „Универзал“ у Лешку, у Кошутову, као и у приватном објекту у близини аутобуске станице у Лепосавићу и Основној школа „Кадр и Бистрица“ у Бистрици.

На претходним локалним изгорима грађани Лепосавића били су распоређени на 19 бирачких места.

У Северној Митровици одређено је пет бирачких центара.

Три бирачка центра биће у Бошњачкој махали, од којих једно на Међународном колеџу ИБЦМ, друго на спрату где се налази супермаркет „Емона“, а где је раније била смештена Административна канцеларија Општине Северна Митровица, и у згради Општине Северна Митровица.

Места за гласање биће и у школи „Азиз Сулејмани“ у Сувом Долу, насељу у којем су на ранијим изборима били уписани махом Албанци. Пети бирачки центар биће у истуреном одељењу школе „Азиз Сулејмани“ која се налази у Микронасељу.

Распоред бирачких центара у Северној Митровици је такав да су они распоређени у насељима у којима живи четири одсто гласача од 18.796 колико је уписано у бирачки списак. Иначе, тај број је за 250 већи у односу на прелиминарни бирачки списак.

Уз то, распоред бирачких центара – на самим ободима Северне Митровице, представља кршења важећих закона на Косову.

Грађанима Зубиног Потока, за разлику од претходних 13 бирачких центара, сада ће бити на располагању пет места за гласање.

Они ће за смену градоначелника моћи да гласају у згади Општине, јавном објекту у насељу Мала Јабука, у селу Бубин мост, као и у насељу Брњак и у Основној школи „Осман Рама“ у Чабру.

И у Звечану ће грађани своје бирачко право моћи да остваре на пет локација, што је два биралишта мање у односу на претходни изборни процес.

Бирачки центри у Звечану за сутрашње гласање су у згради општине, школа „Иса Болетини“ у насељу Жале, и истоимена школа у селу Липа, те у комплекс „Рајска Бања“ у Бањској и у општинском објекту у Житковцу.

Према важећим законима, на бирачким местима где грађани гласају може бити уписано највише 850 бирача по једном бирачком месту, а просторије које су одређене као бирачки центри такве услове не испуњавају.

Иначе, 33 школе на северу Косова одбиле су да дозволе приступ Општинским изборним комисијама за одржавање гласања 21. априла, док је 10 школа дало сагласност. Након тога, Централна изборна комисија морала је да обезбеди алтернативне центре за гласање.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон