КултураНасловна

Игор Чепкеновић, једини вајар на централном Косову

Игор Чепкеновић, једини вајар на централном Косову живи и ради у Липљану, где у склопу свог малог атељеа израђује скулптуре од различитих материјала. Вајарством се бави већ 15 година, а за то време имао је бројне заједничке и самосталне изложбе на Косову, широм наше земље и региона.

„Бавити се вајарством није мала ни једноставна ствар, нарочито овде на Косову где је тешко пронаћи неопходне материјале за рад, па и изложбу организовати. Ја у свом малом атељеу константно радим и стварам скулптуре, многе од њих су већ биле изложене а новонастале ће бити, надам се у току наредне година када планирам излжбу“, истакао је Чепкеновић.

Камен, мермер и дрво су материјали које Чепкеновић најчешће употребљава за рад.

„У суштини камен је тај који ја највише употребљавам, али ту је и мермер који је јако хладан, груб и оштар и треба му дати ту племениту ноту и направити жељену фигуру. Затим, у вајарству су чести материјали и дрво, метал и глина. Ја врло често волим да правим скулптуре комбинацијом материјала  где спајам камен, мермер и метал и од, на изглед, неспојивих материјала направим једну врло лепу скулптуру“, казао је овај млади вајар.

Прцес настанка једне скулптуре може трајати од неколико сати до неколико година. Најпре се идеја преноси на папир, направи се скица, потом се прави модел од глине и тек после се креће у израду скулптуре од жељеног материјала.

Поред вајарства, Игор је недавно почео да се бави фрескописањем и тренутно, са друговима са факултета, ради на фрескописању цркве Светих Флора и Лавра у Липљану и Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон