КосовоНасловна

Ракочевић: Ако је питање уласка Србије у ЕУ одрицање од Косова, онда та ЕУ за Србију нема никаквог смисла

Међународна заједница не жели искрено да види Србију у Европској унији, као ни да се примени оно што је потписано у оквиру дијалога Београда и Приштине, изјавио је књижевник и новинар Живојин Ракочевић поводом незваничних најава да ће Савет ЕУ тражити од Европске комисије да Охридски споразум постане део Поглавља 35 у преговорима о приступању Србије ЕУ.

Ракочевић истиче да врло често делује да Европска унија једва чека да постави неку препреку испред Србије и Западног Балкана како не би постали део ЕУ.

„Детаљи који говоре све то су наравно границе. Зар мислите да би Европска унија уложила оволико средстава у прављење граница на Балкану и учвршћивање ових недовршених ентитета као неких држава, да жели јединствени Балкан и да жели тај Балкан у Европској унији? Ако се икада уђе у Европску унију ове границе неће мати смисла. Па што су они свих ових година улагали у те границе, зашто су их правили и зашто је то тако?“, каже Ракочевић за Косово онлајн.

Уколико би услов Србији за улазак у Европску унију био одрицање од Косова, она за Србе не би имала смисла, сматра Ракочевић.

„Суштински, ако је питање уласка Србије у Европску унију одрицање од Косова, а ми смо се одрекли свега реалног на Косову, сем чланства у Уједињеним нацијама, онда та Европска унија за Србију и већину грађана Србије нема никаквог смисла, а за косовске Србе то би био још један у низу пораза које фактички живимо“, навео је он.

Ракочевић истиче да се не може очекивати да у било којој форми Србија потпише признање Косова.

„Ако је у нади да ће нама бити боље све предато, онда тај потпис неће косовским Србима значити ништа, неће у суштини значити ни Србији ништа. Све је до те мере обесмишљено да чак ни једну Заједницу српских општина не можемо добити“, рекао је Ракочевић.

Суштина је јасна, тврди он, ради се на томе „како избрисати комплетно наслеђе споразма које смо имали у протеклом периоду и који су само на папиру гарантовали наша права“.

„Суштински, међународна заједница је припремала документе и говорила Албанцима `потпишите и не примените`. Иста ствар је и са најновијим документима, једноставно, наш живот и наша слобода говоре следеће, ако вам косовски Срби кажу `имамо слободе`, онда је све у реду, до тог тренутка ми ћемо живети овако како живимо. Ниједан споразум неће бити примењен, јер у основи међународна заједница нити нас толико жели у Европској унији, нити жели да се примени оно што је потписано“, закључио је Ракочевић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон