КултураЛокалнеНасловна

Изложба скулптура академског вајара Бранислава Ристића у Дому културе Грачаница

Галерија уметности Приштина и Дом културе „Грачаница“ позивају Вас на изложбу скулптура академског вајара Бранислава Ристића из Штрпца, која ће се одржати у среду 21. фебруара 2024. године са почетком од 19 часова.

Бранислав Ристић је рођен 21. фебруара 1978. године у Урошевцу. Основне и мастер студије завршио је на Факултету уметности у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, на одсеку вајарства у класи професора Пека Никчевића. Сарадник је у настави Факултета уметности Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици.Учесник је ликовних колонија као и неколико заједничких изложби. Организатор и селоктор ликовне колоније „Јесен у Сиринићкој жупи“, Штрпце 2022. и 2023. Члан је УЛУКиМ-а. Живи и ствара у Штрпцу.

„У тражењу сопствене поетике и у развоју његове стваралачке личности Ристић се одлучио да тихе беле врхове свог духа и завичаја тражи по слојевима и нијансама камених композиција“ – пишу у предговору Небојша Јевтић и Живојин Ракочевић.

„Наизглед минималистичким поједностављеним скулптурама, дефинисаним сведеном формом, одбацује све што је сувишно и претенциозно кроз апстрактну целину сведених елемената“ – истиче кустос Галерије уметности Приштина, Милица Костић.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина.

Извор: Дом културе Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон