Друштво

Пашалић: Увести прекршајне казне за увреде и нападе на новинаре

Заштитник грађана Зоран Пашалић је, поводом 3. маја – Светског дана слободе медија, изјавио да су новинари у Србији све више изложени вербалним притисцима, а у одређеним случајевима и физичким нападима и да је неопходно обезбедити њихову правну заштиту.

Заштитник грађана у саопштењу подсећа да је иницирао измене и допуне Закона о јавном реду и миру чија би примена омогућила да увреде и претње новинарима изречене у јавном простору, посебно путем друштвених мрежа, буду прекршајно санкционисане.

Пашалић додаје да су предлози измена и допуна Закона које се односе на дефинисање прекршаја учињених против лица која обављају новинарски посао, као и на санкционисање непожељног понашања према осталим грађанима на друштвеним мрежама, достављени Радној групи за безбедност и заштиту новинара Владе Србије, чији је Заштитник грађана члан.

„Законске измене које сам иницирао пре више од две године имају за циљ да се пре свега санкционишу претње и притисци на новинаре који долазе са друштвених мрежа, јер таквих је случајева највише. Сведоци смо да њихов број из године у годину само расте, али се и даље провлаче испод радара законске одговорности појединца“, навео је Пашалић.

Подсетио је да је пре четири године покренуо заједнички пројекат са десет новинарских удружења, асоцијација и синдиката потписивањем споразума о успостављању Платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре.

„Циљ евиденције је ефикаснија заштита права медијских радника, али до данас новинарска удружења нису доставила ниједан податак о евентуалном нападу или притисцима на новинаре“, истакао је Пашалић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон