ДруштвоНасловна

Порфирије: Сећање на патријарха Павла је живо, и данас актуелне његове речи

Патријарх Порфирије данас је, поводом 14 година од смрти патријарха Павла, истакао да је сећање на њега живо не само међу свим православним хришћанима, већ и међу многим људима који су имали прилике да се са њим сусретну и дођу у контакт.  

„Данас је тачно 14 година откако је Господ призвао у своје наручје блаженопочившег Патријарха српског Павла. Сећање на патријарха Павла је живо међу свим православним хришћанима, и не само међу њима, него и међу многим људима који су имали прилике да се са њим сусрећу, да дођу у контакт, да га чују“, навео је патријарх Порфирије на свом налогу на Инстаграму.

Он је нагласио да су речи патријарха Павла и данас актуелне по својој снази и истинитости, као и по истим оним изазовима и проблемима са којима се суочава сваки појединац, али и читава заједница и сав народ. 

„Речи које је блаженопочивши патријарх Павле изговарао нису биле домишљања људска, нису била обична празна људска философија испуњена таштином и гордошћу, него су његове речи, биле скопчане са његовим животом, тј. он није једно говорио, а друго чинио. Другим речима, оно што је осећао, оно у шта је веровао – то је говорио“, навео је патријарх Порфирије.

Указао је да су бројне врлине красиле личност партијарха Павла, али да је оно што је на окупу држало те врлине, оно што га је чинило да подвиг који је започео и заврши и доведе до циља, „јесте управо смирење, јесте скромност“.

„Вјечнаја памјат!“, поручио је српски патријарх.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон