Култура

Изложба студентских радова Факултета уметности у Дому културе у Грачаници

Галерија уметности Приштина, Дом културе „Грачаница“ и Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, отварају изложбу радова студената Факултета уметности, која ће се одржати 21. децембра 2023. године са почетком од 20 часова.

Изложба студентских радова Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровица који је изнедрио на стотине академских сликара, вајара, графичара, дизајнера, међу којима је велики број заузео високо место на српској ликовној сцени, је прилика за подсећање да ретко које подручје, не само Балкана, него и много шире, има тако богату традицију ликовног стваралаштва, као што је има Косово и Метохија.

„Од пре неколико месеци формализована сарадња Дома културе „Грачаница“ и Галерије уметности Приштина са Факултетом уметности вечерашњом изложбом студената постаје на најбољи начин практично потврђена, најављујући тако још једну страницу афирмације ликовне уметности на овом простору. У наредном периоду треба очекивати учесталије групне студенске изложбе, као и могућност појединачног излагања, односно самосталних изложби најуспешнијих међу њима. Факултет уметности Звечан-Косовска Митровица Универзитета у Приштини овом изложбом наставља традицију успешног представљања својих студената и њихових радова. Њихове изложбе у Приштини, пре рата 1999. године, биле су велики градски догађаји. У тешким временима и расељеништву, они заједно задржавају тај дух и поглед у будућност“ – истиче Небојша Јевтић, директор Галерије уметности Приштина.

У програму, поред студената сликарског, вајарског, графичког и дизајнерског одсека Факултета уметности, учествоваће и студенти музичког одсека и њихова Етно група, предвођена проф. др Јасмином Новокмет, која ће вече употпунити музичким изведбама.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина, Општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон