КосовоНасловна

Јариње је отворено, али проблеми мештана села уз административну линију нису решени

Административни прелаз Јариње отворен је за кретање из централне Србије ка северу Косова и Метохије. Међутим, отварањем Јариња нису решени проблеми оних који живе у селима уз административну линију, њима су недавно блокирани путеви.

Пункт Јариње отворен је 24 дана од оружаног сукоба у Бањској. Блокаду преласка од прошлог месеца полиција је правдала претрагом терена, коју је очито завршила, али није познато да ли је ишта пронашла.

Блокада проласка из централне Србије ка северу Косова отежала је живот људима и то у многим сферама. Нису могли на посао, студенти нису могли редовним путем на факултете. Српским срединама на читавом Косову 24 дана нису достављани динари. Исплата пензија већ је била обустављена. Хронични проблеми са доставом лекова постали су још израженији.

Чланови породица били су одсечени. Аутобуски превозници нису могли да буду на услузи путницима.

И поред деблокаде саобраћаја на Јарињу, проћи ће још неко време до какве-такве стабилизације живота.

Блокирани алтернативни путеви у општинама Лепосавић и Зубин Поток

Од оружаног сукоба у Бањској до пре неки дан полиција је на северу блокирала и двадесетак алтернативних путева у општинама Лепосавић и Зубин Поток. Наводно како би спречила криминалне активности, затворивши притом кретање људи у селима са обе стране административне линије.

Надомак села Стануловиће постављене су дупле бетонске препреке. Житељи овог села, иако у централној Србији по административној линији, везани су послом и свакодневним обавезама за Лепосавић и Косовску Митровицу.

„Ми смо одсечени од општине Лепосавић. Данас је требало да идем на посао, али једноставно не могу да идем на посао. Имам и мало дете, дете не може у вртић. Тотално смо одсечени од Лепосавића. Ту више живота нема, ако се настави овако ми смо принуђени да се иселимо. Ако се настави још пар дана овако, како да функционишеш“, каже Горан Вукашиновић, село Стануловиће.

Радош Милановић из села Мајдево каже да су са једне стране омеђени Ибром, а са друге стране са севера административном линијом.

„Остајали су нам ти капиларни путеви којима смо могли да функционишемо, али и то нам је пресечено“, додаје Милановић.

Административни прелаз Брњак отворен је десет дана после догађаја у Бањској. Коришћен је као једини прелаз у оба смера, али уз велике гужве и вишесатна чекања за улазак на север Косова и Метохије.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон