KosovoNaslovna

Jarinje je otvoreno, ali problemi meštana sela uz administrativnu liniju nisu rešeni

Administrativni prelaz Jarinje otvoren je za kretanje iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije. Međutim, otvaranjem Jarinja nisu rešeni problemi onih koji žive u selima uz administrativnu liniju, njima su nedavno blokirani putevi.

Punkt Jarinje otvoren je 24 dana od oružanog sukoba u Banjskoj. Blokadu prelaska od prošlog meseca policija je pravdala pretragom terena, koju je očito završila, ali nije poznato da li je išta pronašla.

Blokada prolaska iz centralne Srbije ka severu Kosova otežala je život ljudima i to u mnogim sferama. Nisu mogli na posao, studenti nisu mogli redovnim putem na fakultete. Srpskim sredinama na čitavom Kosovu 24 dana nisu dostavljani dinari. Isplata penzija već je bila obustavljena. Hronični problemi sa dostavom lekova postali su još izraženiji.

Članovi porodica bili su odsečeni. Autobuski prevoznici nisu mogli da budu na usluzi putnicima.

I pored deblokade saobraćaja na Jarinju, proći će još neko vreme do kakve-takve stabilizacije života.

Blokirani alternativni putevi u opštinama Leposavić i Zubin Potok

Od oružanog sukoba u Banjskoj do pre neki dan policija je na severu blokirala i dvadesetak alternativnih puteva u opštinama Leposavić i Zubin Potok. Navodno kako bi sprečila kriminalne aktivnosti, zatvorivši pritom kretanje ljudi u selima sa obe strane administrativne linije.

Nadomak sela Stanuloviće postavljene su duple betonske prepreke. Žitelji ovog sela, iako u centralnoj Srbiji po administrativnoj liniji, vezani su poslom i svakodnevnim obavezama za Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

„Mi smo odsečeni od opštine Leposavić. Danas je trebalo da idem na posao, ali jednostavno ne mogu da idem na posao. Imam i malo dete, dete ne može u vrtić. Totalno smo odsečeni od Leposavića. Tu više života nema, ako se nastavi ovako mi smo prinuđeni da se iselimo. Ako se nastavi još par dana ovako, kako da funkcionišeš“, kaže Goran Vukašinović, selo Stanuloviće.

Radoš Milanović iz sela Majdevo kaže da su sa jedne strane omeđeni Ibrom, a sa druge strane sa severa administrativnom linijom.

„Ostajali su nam ti kapilarni putevi kojima smo mogli da funkcionišemo, ali i to nam je presečeno“, dodaje Milanović.

Administrativni prelaz Brnjak otvoren je deset dana posle događaja u Banjskoj. Korišćen je kao jedini prelaz u oba smera, ali uz velike gužve i višesatna čekanja za ulazak na sever Kosova i Metohije.

Izvor: RTS

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button