ДруштвоНасловна

Стојановић: Нагле промене времена утицаће на лош квалитет и принос пшенице

У последњих месец дана евидентне су велике осцилације температура које веома лоше утичу на озиме усеве, истакао је гостујући у Јутарњем програму Драгиша Стојановић, директор Одељења за пољопривреду општине Грачаница.

„Ниске температуре су утицале на то да зрно пшенице не може да заврши свој процес раста у оптималном року, што ће утицати на лош квалитет зрна, а сетимо се да смо каснили и са сетвом због кишног периода, тако да ове године можемо очекивати слабији принос када је пшеница у питању“, казао је Стојановић.

Он је истакао да је, због свега наведеног, још увек рано размишљати о прихрани озимих усева и да професори са Пољопривредног факултета саветују да се прихрана ове године изврши тек средином марта.

„Што се воћних култура тиче, за сада нема проблема јер је воће сада у фази мировања, надам се да неће бити каснијих мразева који би уништили воће у фази цветања“, истакао је Стојановић.

Када су подстицајна средства у питању у току је позив за субвенције за млеко и месо, а Стојановић истиче да ће ускоро бити расписан и позив за ратаре и повртаре.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон