Косово

Јевтић: Напади на српске повратнике резултат политике режима у Приштини

Далибор Јевтић, председник општине Штрпце и бивши министар за заједнице и повратак, каже за Косово онлајн да су безбедност, економски опстанак и узурпирана имовина горући проблеми када је у питању повратак и опстанак Срба на Косову. Он наводи да су учестали напади на Србе резултат процеса и спровођења политике актуелног режима у Приштини и позива међународну заједницу да престане немо да посматра и хитно реагује.

“Безбедност, економски опстанак и узурпирана имовина су били проблеми и пре, док сам ја био министар, и сада. То су питања које не може да реши једно министарство или једна институција. То сам увек истицао, докле год се не укључе и друге институције проблеми који се тичу безбедности, економског опстанка и узурпиране имовине неће се решити. Било је покушаја да се та питања институционално решавају кроз формирање међуминистарских радних група, укључивања свих других ресорних министарства у тај процес, међутим, оно што је генерално проблем, и то не само по питању повратка, је то што никад нису спроведене одлуке које су се доносиле. Дакле, имплементација одлука које требају да решавају проблеме, као и имплементација важећих закона прописаних овде на Косову по питању права невећинских заједница је нешто што је горуће питање”, каже Јевтић.

Учестале нападе на куће српских повратника, који углавном остану неистражени и без адекватне казне за починиоце, Јевтић види као резултат актуелних политичких и друштвених процеса.

“Оно што мене сада забрињава, раније су повратници имали адресу на којој су могли да се обрате да добију помоћ и подршку, па макар и у ситуацији да се неки од тих случајева не реше, имали су неку сигурност у виду министарства за заједнице и повратак за које су знали да ће се бавити тим проблемима, адресирати их и гласно говорити о њима, што данас није случај. И онда, када се данас више не оглашава ни последња институција која се у претходном периоду унутар косовског система бавила свим тим проблемима, када се деси неки напад, пљачка или паљевина имовине повратника, онда то јесте забрињавајуће. То онда може да резултира само у даљој ескалацији тј. повећању тог проблема услед свих других проблема које имамо у односу на то како се актуелни режим у Приштини односи према невећенским народима, пре свега према српској заједници у којој се очекује највећи број повратника”, наводи Јевтић.

Он се осврнуо и на нападе на имовину СПЦ које је оценио као део процеса и спровођења политике актуелног режима у Приштини, који за циљ има да се све оно што носи префикс српско избрише и да на неки начин нестане.

“Врши се прекрајање историје и то видим као део нечега што саме институције актуелног режима у Приштини раде и што је врло опасно за будућност, ако говоримо о нечему што међународна заједница константно потенцира, а то је мултиетичност на Косову. Јако забрињавајућа чињеница је да они који то раде, они који спроводе једну такву политику, а то мислим на владу Косова, ради то са врло јасним циљем. Ја немам никаква очекивања од њих јер су њихове намере врло јасне по том питању. Они знају да је један од стубова опстанка српског народа на КиМ управо СПЦ и зато то раде. Желе да тај стуб ослабе, на неки начин да га униште и, кажем, немам никаква очекивања од њих. Постављамо питања представницима међународне заједнице докле ће ћутати на све то и да ли ће нешто коначно предузети да би се један такав процес зауставио. То питање ћемо упорно постављати када год за то имамо прилику и нећемо одустати да добијемо одговор, и не само одговор, већ и коначно некакву реакцију”, каже Јевтић.

Он наводи да међународна заједница одређеним методама може да утиче на то да се промени све оно што је штетно у односу актуелног режима према српској заједници.

“Ја не бих да овде говорим у контексту кажњавања грађана, јер грађани, мислим на све грађане Косова, нису ни за шта криви. Говорим о томе да они политичари и они политички лидери који доносе те одлуке које су ескалаторне, које за циљ имају протеривање одређеног броја становништва, спречавање повратка, утицај на опстанак одређеног народа…, да ти такви политички лидери морају за то да сносе одређене политичке санкције и последице, а не да их сносе грађани. Међународна заједница се на један бирократски начин сада бави одређеним проблемима и повратници, али и сви грађани који имају одређене проблеме, због једне такве политичке ситуације губе стрпљење. Они немају времена за бирократске процедуре, па чекамо ове изборе, па чекамо оне изборе, па шта ће бити овде, па када ће се ово десити…, зато што ми у оваквим условима живимо деценијама. Зато увек негде могу и да цитирам америчког амбасадора у Београду који је рекао „Срби на Косову заслужују одговор на питање каква ће им будућност бити“. Дакле, то је оно што ми тражимо, ми морамо да знамо који су механизми заштите живота српског народа на овим просторима, шта је то што можемо да очекујемо у будућности. Када видимо шта се све дешава ових дана на северу Косова, сав тај притисак који се врши, па сада ова одлука око динара, желимо да видимо конкретне кораке које међународна заједница итекако може предузети и да каже: “Доста, Косово треба и мора да буде мултиетничко”. Нажалост, бојим се да то неће бити случај у скоријем периоду”, каже Јевтић.

Он упозорава да све ово што се тренутно дешава веома лоше утиче на процес повратка Срба, али и на сам опстанак српског народа на Косову.

“На нечију одлуку да се врати на Косово не утичу само директни напади на имовину самих повратника, већ и чињеница да када неко жели да реши питање своје имовине буде оптужен за наводне ратне злочине. Те ствари не утичу само на повратак, већ и на српски народ који данас живи ту, пре свега да на Косову остану и опстану под тим и таквим условима. Немам никаквих очекивања да ће се нешто по том питању односа променити од стране актуелног режима у Приштини, али остаје питање за међународну заједницу, докле ће само немо посматрати све то и шта ће по том питању урадити како не бисмо имали тај негативан утицај, не само на повратак, већ и на опстанак српског народа на овим просторима. И оно што морам негде да кажем и истакнем јесте да смо ми и кроз формирање ЗСО очекивали да управо кроз тај један механизам који ћемо имати кроз ту институцију заштитимо питање процеса повратка, питање имовине итд. Сво ово одлагање и избегавање да се приступи формирању ЗСО за циљ има да се начини што већа штета која ће у једном тренутку бити непоправљива и која, када дође до формирања ЗСО, ако икада дође, неће моћи да надокнади сву ону штету која је у међувремену учињена политичким деловањем режима у Приштини”, упозорава Јевтић.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон