Косово

Јевтић о дијалогу у Бриселу: Чињеница да разговори и дијалог још увек трају, даје наду да ће се до решења доћи

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић рекао је, коментаришући наставак дијалога у Бриселу, да је добро да се разговара о питању употребе динара, али да од Приштине нема никаква очекивања јер ,,актуелни режим“ ради све како би својим одлукама утицао да се Срби иселе са Косова.

,,Увек је добро да постоји разговор и дијалог по било којој теми посебно за овако важну тему као што је питање динара, важну пре свега за српски народ на Косову, али и генерално за све оне који примају пензију и друга давања у динарима. Међутим, ја очекивања од стране Приштине у том смислу немам никаква, јер је Приштина и актуелни режим у Приштини више пута доказао и доказује да раде све како би својим одлукама утицали да се Срби иселе са ових простора, и они од те политике не одустају“, казао је Јевтић за Косово онлајн.

Нагласио је да директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и српска делегација у Бриселу улажу напоре да се проблем динара реши у интересу грађана, пре свега Срба, којима је ово питање итекако важно.

,,Очекивања нека имам од представника Европске уније, од Брисела, да коначно своју позицију коју имају и у смислу гаранција које су давали за друге претходне споразуме, али и конкретно по питању решавања овог проблема нешто ураде. Када то кажем мислим да спроведу оно што су у смислу критика износили од почетка доношења ове одлуке, оно што је о томе говорила Европска унија и посредник у дијалогу господин Лајчак, али и представници Америчке администрације који су нам на састанцима рекли да је ова одлука катастрофална и да има обрисе потенцијалне хуманитарне кризе о којој смо ми више пута говорили“, казао је Јевтић.

Додао је да чињеница да разговори и дијалог још увек трају, даје наду да ће се до решења доћи. Изразио је очекивање да ће то решење омогућити да они који примају пензије, плате и социјална давања у будућности моћи да своја примања подижу на Косову.

Извор: Косово онлајн; фото: скриншот

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон