Политика

Сурлић: Извештај Гутереша требало би да буде оштрији, не одговара ситуацији на Косову

Доцент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић изјавио је да, иако примедбе шестомесечног извештаја генералног секретара УН Антонија Гутереша говоре о томе да се Срби на Косову суочавају са конкретним проблемима, пре свега забраном употребом динара, извештај не одговара реалности у којој је присутна „системска дискриминацију српске заједнице“.

„Овај извештај би требало да буде много оштрији и да се на прави начин представи да је ситуација алармантна и да је потребно да се што пре нешто предузме“, оценио је Сурлић за Т а н ј уг.

Он сматра да је извештај генералног секретара УН доста балансиран у смислу истицања кривице и српске и албанске стране што, напоменуо је он, не одговара ситуацији на терену.

Говорећи о бојкоту референдума за смену албанских градоначелника на северу Косова који су организовале приштинске институције у недељу, Сурлић је оценио да је цео процес осмишљен тако да не успе и да се поставе такви услови који би само омогућили нелегтимним градоначелницима да и даље врше власт, узимајући у обзир да је скоро 15 одсто Срба са Косова, пре свега са севера, напустило покрајину.

Веома је мала вероватноћа да би референдум успео уколико би Срби који заиста имају право да гласају, изашли, рекао је Сурлић, закључивши да ће градоначелници на северу покрајине „остати на својим позицијама“ и власт на северу се неће мењати.

„Оно што је отежавајуће јесте то што, не само да су нелегитимни него немају ни довољно ресурса у смислу људи, кадрова, не могу нормално да воде локалну политику. По најавама Приштине и Аљбина Куртија они ће вероватно имати цео мандат, можемо да очекујемо изборе 2025. године а до тада ће ови градоначелници остати на својим позицијама, а додатно ће Приштина од ЕУ захтевати да укине казнене мере које су на снази а које су успостављене због ситуације на северу Косова“, рекао је Сурлић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон