Косово

Барбано: Отварање моста на Ибру могло би да има озбиљне безбедносне импликације

Шеф мисије Еулекс Ђовани Пјетро Барбано изјавио је да је безбедносна ситуација на Косову крхка и да постоји забринутост због могућих напетости. У разговору за Косова прес он коментарише и иницијативу за отварање моста на Ибру, за коју сматра да има озбиљне сигурносне импликације.

Барбано је казао да је случај Бањска показао рањивост Косова и да за то треба да постоји посебна пажња институција. Шеф Еулекса додаје да постоје редовне патроле на северу, те да су спремни да реагују на захтев косовских власти.

Коментаришући догађаје у Бањској и Звечану, наводи да очекује да ће Србија реаговати одговорно према онима који су учествовали у нападу, док није желео да коментарише изјаве о српским војним базама на административној линији с Косовом, рекавши да то припада Кфору.

Несретном ситуацијом сматра бојкот Срба у четири општине на северу у изборном процесу за смену начелника, док за иницијативу за отварање моста на Ибру у Митровици, каже да се треба решавати у оквиру дијалога.

„То је нешто о чему се треба позабавити у дијалогу, наравно, то је аспект који нас брине јер може имати озбиљне сигурносне импликације. И очекујемо да се у том смислу употреби мудрост“, кратко наводи.

У разговору за Косова прес, шеф Мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс), Барбано каже да постоји напредак и развој у правосудним институцијама.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон