Политика

Јовановић: Косово не може да се пореди са палестинским случајем

Изменом текста резолуције о пријему Палестине у пуноправно чланство Уједињених нација, које је јуче било на дневном реду, избегнута је зачкољица да ова одлука послужи као преседан за будуће случајеве попут Косова и Тајвана.

Допуне које подразумевају да се о пријему одлучи на „изузетној основи“, сачињене су после изражене забринутости неколико дипломата на Ист Риверу да би то гласање могло да представља постављање преседана.

Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић указује на то да део територије Србије – Косово и Метохија не може да се пореди са палестинским случајем, напомињујући да је СБ у закашњењу више од 60 година да се оствари палестинска држава.

“Овим је избегнуто да убрзано признавање послужи за неке будуће случајеве”, објашњава Јовановић за „Новости“.

Ипак, како наводи, разлика између Косова и Палестине је та што је Палестина створена одлуком УН пре 60 година и то што је она основана на легалним основама, али због опструкције других, до њеног признавања у УН није дошло.

“У случају Косова, његово отцепљење је створено бесправном употребом физичке силе НАТО које је увелико допринело да се део територије Србије прогласи независном државом. Србија је матична држава и до сада се никада није догодило да се без сагласности матичне државе неко прими у чланство. То је пример и са одвајањем Бангладеша од Пакистана, који дуго није могао да буде примљен због отпора матичне државе”, каже Јовановић.

Када је реч о аплицирању за чланство Приштине у другим међународним организацијама, попут Савета Европе, које је следеће на дневном реду, али и у Унеску и Интерполу, Јовановић напомиње да је циљ архитеката независности Косова да уколико није могућ улазак на главна врата, да се то прво учини на споредним.

“Уколико би успели да ту наказну творевину увуку у неколико таквих организација, онда би потом, могли да машу са тим да је пријем у УН једна пука формалност”, рекао је Јовановић.

Извор: Новости

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон