KosovoNaslovna

Uviđaj na starom groblju u Severnoj Mitrovici, prisutni Kosovska policija i Euleks

Postupajući po nalogu Tužilaštva, Sudska medicina iz Prištine započela je danas uviđaj na starom suvodolskom groblju u Mikronaselju u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je za Radio Kosovska Mitrovica potvrdio zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, na terenu su istražitelji, antropolozi, patolozi i forenzičari.  Uviđaj se obavlja i na divljoj deponiji kod Ibra, jer postoji mogućnost da su radnici sa zemljom,  na ovu lokaciju dopremili i posmrtne ostatke sahranjenih na suvodolskom groblju.

Radi se o starom gradskom groblju, koje je 24. oktobra, teška mehanizacija prekopala, probijajući put ka napuštenim albanskim kućama koje bi trebalo da budu obnovljenje u okviru projekta kosovskog Ministarstva infrastrukture.

Nakon što su građani primetili  da je groblje oskrnavljeno i pošto su mediji izvestili o tome, grupa građana Kosovske Mitrovice, a nešto kasnije i Crkveni odbor Kosovske Mitrovice, podneli su krivičnu prijavu Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici protiv naručilaca, finansijera i izvršilaca radova. Opštinska inspekcija obustavila je dalje radove.

Na ovom groblju se sahrane ne obavljaju od 50-ih godina prošlog veka, a procena je da su nadgrobni spomenici stari i po nekoliko stotina godina.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button